Taken 3

  • Svensk titel: Taken 3
  • Originaltitel: Taken 3
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2015-01-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-05-11
  • IMDb: Taken 3

Recension - Bio

I första intensivt spännande Taken skulle före detta CIA-tuffingen Bryan Mills (Liam Neeson) till varje pris rädda sin kidnappade dotter Kim (Maggie Grace) i Europa. I upprepningssämre men skapliga Taken 2 var det dags för kidnappningskalabalik i Turkiet med ex-frun Lenore (Famke Janssen), då originalfilmens kidnappares släktingar var ute efter hämnd på Mills. I tredje och sista (?) Taken blir vår hårdkokte hjälte Bryan på hemmaplan jagad av lagens långa arm (i form av en lämpligt typecastad Forest Whitaker) för ett brott han inte begått. (Undvik trailern för att slippa en onödigt stor spoiler om brottet.)

Taken 3 är bättre än tvåan och förnyar konceptet precis tillräckligt mycket. Filmen har högt tempo. Listige och motiverade Bryan Mills köttar på som vanligt och demolerar statlig egendom, en högskola, ett flygplan, flertalet bilar och en hiss i bästa Die Hard-anda. Här har vi en actionthriller som är kompakt - från brinnande hisschakt till brutal rysslakt. Ett måste för vänner av filmserien.

Relationen mellan far och dotter utgör en fin röd tråd genom hela trilogin, vilket ger pluspoäng. Minuspoäng för att Lenores nye make INTE spelas av samma snubbe som i första Taken. Vad mer kan man säga? Liam Neesons röst är fortfarande riktigt ball. Och Taken 3 lär med all sannolikhet vinna pris för fulast kalsonger på filmskurk.

Johan Karlsson

Kommentarer