Night in Old Mexico, A

  • Svensk titel: Night in Old Mexico, A
  • Originaltitel: A Night in Old Mexico
  • Speltid (min): 103
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-01-14

Recension - Blu-ray/DVD

Studenten Gally beger sig ner till Texas för att leta upp den farfar han aldrig känt eller träffat. Mannen han möter, Red Bovie, är en gammal bitter cowboy, arg, ledsen och besviken för att han nu tvingas bort från den farm han kallat sitt hem under så många år. Borttvingad för att marken ska användas till nybyggen, medan han själv förpassas till ett ålderdomshem.

Men skam den som ger sig i första taget! Tillsammans med sonsonen tar Red bilen ner till Old Mexico för att ge järnet, leva ut ordentligt, en sista gång. Väl över gränsen väntar en härlig natt med öl, musik, kvinnor och dans. Däremot hade de inte räknat med att bli indragna i vare sig knarkuppgörelser, kidnappningsdraman eller skottlossning...

”A Night in Old Mexico” är ett välspelat och vackert drama om en gammal man som inte låter sig trampas på. I huvudrollen ses den mästerlige Robert Duvall som här levererar ännu en suverän rolltolkning. Sonsonen Gally spelas av Jeremy Irvine (”War Horse”, ”The Woman in Black 2”) och även han är riktigt bra. De får fint sällskap av karismatiska Angie Cepeda, som spelar nattklubbssångerskan Patty Wafers.

Manuset är skrivet av veteranen William D. Wittliff, som tidigare skrivit manus till ”Höstlegender”, ”Den perfekta stormen” och västernserien ”Lonesome Dove”, även den med Robert Duvall.

Det kan tyckas märkligt att kalla en film med så pass många våldsinslag för en ”feelgood”-film, men jag vill nog ändå göra det. Robert Duvalls Red Bovie visar att livet inte alls behöver vara slut bara för att man blir gammal, och att man inte är äldre än vad man gör sig.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer