Mysteriet Ragnarök

  • Svensk titel: Mysteriet Ragnarök
  • Originaltitel: Gåten Ragnarok
  • Speltid (min): 97
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-02-09

Recension - Blu-ray/DVD

Arkeologen Sigurd är helt uppslukad av sitt jobb, och speciellt den forskning han driver om ett berömt vikingaskepp som han tror bär på stora hemligheter. Ledningen på muséet är dock inte lika imponerade och skär ned på anslagen. Men när nya ledtrådar dyker upp bestämmer sig Sigurd för att det må bära eller brista – detta är sista chansen att lösa gåtan om Ragnarök!

Sigurd samlar ihop ett litet team bestående av honom själv, de två barnen – som för övrigt mycket hellre hade åkt till Medelhavet på semester –, en kollega samt en guide och beger sig ut i Finnmarken. I ett övergivet ingenmansland, orört sedan andra världskriget, hittar de fler tecken på att en enorm skatt kan finnas i närheten. Men det finns också något annat...

”Mysteriet Ragnarök” är en norsk äventyrsfilm från 2013 som jag personligen aldrig hade hört talas om innan DVD:n damp ned i brevlådan. Utan några som helst förväntningar drog jag igång filmen och det dröjde inte länge innan jag var helt fast i filmen. Spännande, rolig och väldigt välgjord och med skådespelare som faktiskt känns trovärdiga i sina roller. Och vilka miljöer sedan! Panoramaåkningarna i Finnmark hade platsat i vilken Hobbit-film som helst, enormt vackert och maffigt!

Det enda jag kan klaga på är att vissa delar av handlingen är extremt förutsägbara, då man sett exakt samma sak hända i flera andra filmer. Men jag är villig att bortse från det, för detta var en riktigt positiv överraskning.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer