Kidnappningen av Michel Houellebecq

  • Svensk titel: Kidnappningen av Michel Houellebecq
  • Originaltitel: L'enlèvement de Michel Houellebecq
  • Speltid (min): 93
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-02-02

Recension - Blu-ray/DVD

Författaren Michel Houellebecq spelar sig själv i denna avskalade dramakomedi som inte ens är utrustad med lite filmmusik. Det är knäpptyst istället, vilket måste ha underlättat för den stackars klipparen. Vi får alltså möta en fransk författare som är till åren. Gubben röker, filosoferar och skriver autografer.

Sedan blir Houellebecq (författaren) kidnappad i en hiss av ett gäng civiliserade skurkar. Det här är tveklöst den mest odramatiska kidnappningsrullen i filmhistorien! Tänk antitesen till Taken. Författaren dricker snart vin med kidnapparna. Äter med dem. Röker. Snackar hobbies. De fixar till och med ett ragg
till sitt "offer".

Det kryper i hela kroppen när jag ser denna oengagerade film som helt saknar energi. Allt känns mest vardagligt och tråkigt och stillastående. Filmskaparna försöker kanske uppnå någon slags subtil humor, men det går inte hem.

Något positivt: Det är (på sin höjd) småkul när författaren tjafsar med kidnapparna vid middagsbordet, och när han gång på gång tjatar om en tändare. Men en fyra och "gapskratt" i betyg? Verkligen Aftonbladet? Har vi sett samma sega drama? Dessutom är det irriterande när översättaren hoppar över hela meningar. Franska meningar!

Oväntat citat: "Sverige är i princip en diktatur." Replik som yttras av den kidnappade författaren när han diskuterar demokrati med en av sina kidnappare. Jaha, där fick vi oss en känga. Och det motiveras inte ens. Så. Tråkigt. En mer meningslös film får ni leta efter.

Johan Karlsson

Kommentarer