Babadook, The

  • Svensk titel: Babadook, The
  • Originaltitel: The Babadook
  • Speltid (min): 93
  • Release (Bio): 2015-02-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-03-30
  • Tagline: If it's in a word, or it's in a look, you can't get rid of the Babadook.
  • IMDb: Babadook, The

Recension - Bio

Den ensamstående mamman Amelia plågas av mardrömmar och saknaden efter sin man, som dog i en bilolycka på väg till BB. Sonen Samuel lider även han av mardrömmar, och inbillar sig att det finns ett monster under sängen.

Ständigt på gränsen till nervsammanbrott på grund av sömnbristen kämpar Amelia dagligen för att få vardagen att gå runt. Efter att en kväll läst en ny bok för sonen, en saga om Babadook, blir allting värre. Både sonens och hennes egna mardrömmar stegras upp och Amelia inser snart att det finns en ondska runt dem. En ondska som kan förstöra deras liv.

”The Babadook” är en liten lågbudgetfilm från Australien som tagit världen med storm. Kritiker runt om hela jorden hyllar filmen som bland det hemskaste som gjorts, bland annat har Exorcisten-regissören William Friedkin sagt att ”han aldrig sett än mer skrämmande film än ’The Babadook’”.

Jag vet inte på rak arm om det är den mest skrämmande filmen jag sett i mitt liv, men den ligger absolut på pallplats! En otäck atmosfär, ruggiga visuella effekter, ett fantastiskt skådespeleri av framförallt Essie Davies som Amelia och skicklig regi av långfilmsdebutanten Jennifer Kent resulterar i en, ursäkta språket, jävligt otäck och läskig film som fick undertecknad att allvarligt fundera på att lämna lampan tänd efter läggdags.

”The Babadook” är briljant, lysande, fantastisk! Se den! Se den! Men skyll inte på mig om ni får mardrömmar efteråt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer