Pingvinerna från Madagaskar

  • Svensk titel: Pingvinerna från Madagaskar
  • Originaltitel: Penguins of Madagascar
  • Speltid (min): 92
  • Release (Bio): 2014-12-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-04-27
  • Tagline: The Movie Event That Will Blow Their Cover
  • IMDb: Pingvinerna från Madagaskar

Recension - Blu-ray/DVD

Efter tre framgångsrika ”Madagaskar”-filmer och en TV-serie är det till slut dags för allas våra favoritpingviner att få en alldeles egen film. Den börjar med en kort tillbakablick på hur detta slipade gäng bildades för att sedan fortsätta där ”Madagaskar 3” slutade.

Skepparn, Rico, Kowalski och Basse slår sig denna gång ihop med den internationella spionorganisationen Nordanvinden för att stoppa den ondskefulle Dr Octavius Brines planer att ta över världen. De kanske inte följer gängse protokoll, men de kommer definitivt att få saker gjorda…

När ”Pingvinerna från Madagaskar” damp ner i brevlådan var det de två 40-någonting i hushållet som blev mest exalterade, medan 7-åringen och 4-åringen inte brydde sig nämnvärt. Visst, de gillar det OK, men det är ändå en hel del humor och story som ungarna lätt missar och som funkar bättre för vuxna.

Inte minst blir det en enorm kvalitetsskillnad när man väljer att se filmen med engelskt tal istället för den svenska dubben. Det handlar inte bara om att få höra John Malkovich (Octavius Brine), Benedict Cumberbatch, Peter Stormare och Werner Herzog(!) istället för Jan Mybrand, Kristian Ståhlgren, Fredrik Hiller och annan okänd röstskådespelare, utan det handlar minst lika mycket om själva översättningen. I det engelska originalspåret har Octavius Brine en härlig vana att slänga ur sig orders innehållandes kända skådespelarnamn (”Nicolas, cage them!”, ”Drew! Barry! More power!” etc.), något som helt skippats i den svenska dubben. Fullt förståeligt, absolut, men ändå lite tråkigt.

”Pingvinerna från Madagaskar” är ett fartfyllt, animerat äventyr som roade mig under sin 92 minuters speltid. Den dröjer sig dock inte kvar speciellt länge i medvetandet.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer