Avengers 2: Age of Ultron

  • Svensk titel: Avengers 2: Age of Ultron
  • Originaltitel: Avengers: Age of Ultron
  • Release (Bio): 2015-04-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-09-21
  • IMDb: Avengers 2: Age of Ultron

Recension - Bio

Chefredaktören här... Vår flitige skribent och recensent Johan Karlsson budade precis över denna recension för omedelbar publicering. Varsågoda!

Vetenskapsnördarna Tony Stark (Robert Downey Jr.) och Bruce Banner (Mark Ruffalo) använder Lokes utomjordiska spira för att skapa ett fredsbevarande program vid namn Ultron. Enda problemet är att Ultron i smyg bygger sig en fysisk kropp och drar en radikal slutsats: Avengers är mördare och enda sättet att skapa fred på jorden är att eliminera jordens mäktigaste superhjältar. Oops.
 
Plåtburksboven Ultron begåvas med James Spaders hotfulla och sarkastiska röstkompetens i ett bitterljuvt samspel med manusförfattaren (och regissören) Joss Whedons levande dialog. Ultron till och med vrider på huvudet på samma karaktäristiska sätt som James Spader gör i tv-serien ”The Blacklist”. Det är en intressant dynamik att Ultron i princip fungerar som Iron Mans olydige son.
 
Hela ensemblen får, som tidigare, sin stund i rampljuset. Särskilt de karaktärer som inte har egna filmserier. Vi får äntligen se några glimtar från akrobatiska spionen Black Widows (Scarlett Johansson) dunkla förflutna. Nyss nämnda hjältinna visar dessutom romantiskt intresse för en intet ont anande Bruce Banner/Hulken, vilket är sött. Även bågskytten Hawkeye (Jeremy Renner) fördjupas, både på ett personligt och ledarskapsmässigt plan.
 
”Age of Ultron” introducerar till råga på allt tre nya övermänskliga rollfigurer, vilket på sätt och vis blir Whedons stolta arv till den här filmserien. I synnerhet Elizabeth Olsen briljerar. Hon gör ett sprakande och fräscht intryck som mäktiga Scarlet Witch med tragisk bakgrund. Äntligen fler starka hjältinnor i Marvel-familjen!  
 
Varför blir det inte fem ankare till det här actionspektaklet? Den där optimala wow-känslan från ettan saknas, även om uppföljaren håller en mycket hög nivå. Ibland kan jag tycka att tempot kan bli för högt och att man borde ha satsat på ännu fler lugnare, sammansvetsande scener med de skickliga skådespelarna i fokus. Och varför missunnas vi gästframträdanden från Pepper Potts och Jane Foster? Men det är små skönhetsfläckar i sammanhanget.
 
Superhjältedialogen är lika vitsig och publikfriande som vanligt. Till de njutbara höjdpunkterna hör Iron Mans aggressiva anti-Hulk-replik “Go to sleep! Go to sleep! Go to sleep!” och Hawkeyes självdistans till att han var hjärntvättad i större delen av första ”Avengers”. Det blir även underhållande när helyllegruppledaren Captain America axlar rollen som mobbad språkpolis.

Johan Karlsson

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer