Big Game

  • Svensk titel: Big Game
  • Originaltitel: Big Game
  • Speltid (min): 86
  • Release (Bio): 2015-05-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-09-07
  • Tagline: A young teenager camping in the woods helps rescue the President of the United States when Air Force One is shot down near his campsite.
  • IMDb: Big Game

Recension - Bio

Oskari ska precis fylla 13 år, och traditionen säger att han då ska tillbringa ett dygn ute i den finska vildmarken, alldeles själv och endast beväpnad med pil och båge, för att sedan komma hem som en man med ett fällt storvilt som byte. Det gjorde hans far, hans farfar, och alla andra män i byn. Men det är många som tvivlar om Oskari verkligen kommer att klara av det, inklusive hans egen far.

Medan Oskari vandrar i skogen befinner sig USA:s president i luften ovanför, på väg till ett G8-möte i Helsingfors. Air Force One och eskortplanen blir dock attackerade av missiler, och presidenten tvingas lämna planet i en räddningskapsel.

Den som hittar kapseln är givetvis Oskari, och han bestämmer sig för att hjälpa den nödställde presidenten tillbaka till civilisationen. Men det kommer inte att bli lätt, för de som attackerade Air Force One ger sig inte förrän de har presidenten i eget förvar…

”Big Game” är en finsk actionfilm med amerikanska gästskådespelare, inte tvärtom. Det märks till viss del på budgeten, och det är inte alla effekter som ser förstklassiga ut. Men det spelar ingen roll, för det vi bjuds på är underhållande action på hög nivå, filmat i den vackra finska vildmarken, och allt gjort med 100% hjärta.

Oskari spelas fenomenalt av Onni Tommila, som även var med i julskräckisen ”Rare Exports”. Amerikas president spelas av Samuel L. Jackson, som glädjande nog får spela lite mindre badass och lite mer mänsklig den här gången. I andra roller ser vi bland annat Ray Stevenson (”Rome”,  ”Punisher: War Zone”, ”Thor”), Victor Garber (”Alias”), och Ted Levine (”När lammen tystnar”).

Jag hade lagom höga förväntningar på ”Big Game”, men filmen förvånade mig genom att vara så pass välgjord, snygg och underhållande som den var. Det är definitivt en film jag kommer att se om flera gånger, och med en perfekt speltid på strax under 90 minuter är det en rulle man kan hinna med mitt i veckan om man så önskar.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer