Mad Max: Fury Road

  • Svensk titel: Mad Max: Fury Road
  • Originaltitel: Mad Max: Fury Road
  • Release (Bio): 2015-05-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-10-15
  • IMDb: Mad Max: Fury Road

Recension - Bio

Har tyvärr inte sett George Millers originaltrilogi med Mel Gibson i huvudrollen som ökenhjälten Max. Därför missar jag ofrånkomligen eventuella blinkningar och referenser till föregående filmer, men ser å andra sidan uppföljaren/nystarten med fräscha ögon. Brist på förkunskaper störde inte bioupplevelsen på något sätt.

Mad Max i Tom Hardys ("The Dark Knight Rises") skepnad är en effektiv antihjälte med snålt vokabulär. Man tar honom till sig ändå, denne kuvade blodpåse till ensamvarg. Charlize Therons enarmade tuffing Furiosa imponerar. Mot omöjliga odds trotsar hon sin förtryckande gubbslemsherre. Tänk om Theron haft en lika handlingskraftig och välskriven roll i svajiga "Prometheus". Nicholas Hoult ("X-Men: DOFP") gör också ett minnesvärt porträtt av en annorlunda krigarkaraktär som omvärderar sin lojalitet och syn på Valhall-livet efter döden.

"Mad Max: Fury Road" är ett fullkomligt galet och maxat actionäventyr med uppror, överlevnad och hysterisk fordonsdyrkan i fokus. I princip rör det sig om en enda lång, intensiv biljakt med kniven mot strupen. En påkostad mastodontfilm som måste ha varit en skenande mardröm att spela in. En rulle med poetisk sandkornsdesperation och uttorkad klasskamp. En film som McFeastar sig in i din hjärna och utgör den ultimata plusmenyn i den motordrivna ökenapokalypsen. Med andra ord - mycket bra jobbat av George Miller! Nu MÅSTE jag se del 1, 2 och 3 också.

Johan Karlsson

Kommentarer