Kungarna av Hollywood - Den sanna historien om Cannon Films uppgång och fall

Recension - Blu-ray/DVD

Cannon Films.

När jag växte upp var Cannon Films-loggan, gärna tillsammans med texten ”A Golam/Globus Production” något som alltid höjde förväntningarna inför en film. Kanske inte så mycket en kvalitetsstämpel som en underhållningsgaranti. Tillsammans lade dessa två israeliska kusiner och filmskapare Hollywood och världen framför sina fötter och regerade under ett antal glada år på 80-talet.

De spottade ur sig actionfilmer på löpande rad, och i deras stall av skådespelare fanns namn som Chuck Norris, Charles Bronson, Michael Dudikoff och nykomlingen Jean-Claude van Damme. Med ”Over the Top” fick de även med sig Sylvester Stallone, och även om de sällan fick med sig kritikerna på sin sida fanns alltid publiken där, redo att ta sig an de actionspektakel som herrarna Golan och Globus spottade ur sig.

I dokumentären ”Kungarna av Hollywood: Den sanna historien om Cannon Films uppgång och fall” får vi höra historien om hur Menahem Golan och hans kusin Yoram Globus tog sig från Israel till USA och byggde upp Cannonimperiet från scratch. Regissören Hilla Medalia intervjuar både kusinerna själva samt flera av deras forna kollegor framför och bakom kameran. Resultatet är en intressant och fascinerande historia om två riktiga businessrävar med sinne för underhållning.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer