Lordi - Monsterman

  • Svensk titel: Lordi - Monsterman
  • Originaltitel: Monsterimies
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-05-11
  • Tagline: DEN SANNA HISTORIEN OM MONSTRET SOM ERÖVRADE EUROPA!
  • IMDb: Lordi - Monsterman

Recension - Blu-ray/DVD

Den 20 maj 2006 var jag på fest hemma hos min svägerska och hennes dåvarande sambo. Vi åt och drack gott och hade det allmänt trevligt. Sedan kläckte någon av oss idén att slå på TV:n och se om ”de där finska hårdrockarna får några poäng i ESC-finalen”. Sagt och gjort, vi slog på TV:n lagom till omröstningens början och häpnade när Finland plockade hem 12-poängare efter 12-poängare och till sist vann en jordskredsseger med ”Hard Rock Hallelujah”, framfört av Lordi.

Efter denna seger blev det fullt upp för Lordi, det var turnéer, skivor – you name it! Men säg den lycka som varar för alltid…

Under 2010-talet gick det inget vidare för gruppen. Djupt skuldsatta och med den största populariteten bakom sig kämpade Tomi Putaansuu – Mr Lordi himself – för att både hitta tillbaka till rampljuset, samtidigt som han tvingades hantera både avhopp och dödsfall i bandet. I dokumentären ”Lordi – Monsterman” får vi följa Tomi på nära håll (utan att se hans ansikte osminkat förstås – myten måste leva vidare!) när han försöker få bandet på fötter igen.

Jag har aldrig kallat mig ett fan av Lordi, men jag gillade ”Hard Rock Hallelujah” och flera av deras andra låtar när det begav sig. Efter att ha sett den här dokumentären blev jag dock på nytt fascinerad, men denna gång mer över mannen bakom masken. Denna lille kille från Rovaniemi, stort fan av såväl Kiss och Twisted Sister som E.T., som växer upp till ett stort kramvänligt monster. En sorts Bizarro-Mumin helt enkelt.

Det är en närgången och varm dokumentär som jag definitivt rekommenderar!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer