Red Army

  • Svensk titel: Red Army
  • Originaltitel: Red Army
  • Speltid (min): 80
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-06-15
  • Tagline: Cold War On Ice
  • IMDb: Red Army

Recension - Blu-ray/DVD

De flesta i min ålder, oavsett grad av sportintresse, kommer ihåg att Sovjetunionen dominerade ishockeyn under den större delen av 70- och 80-talet. De flesta av oss minns också den klassiska ryssfemman, som med lätthet spelade skiten ut samtliga motståndare. Femman bestod av legendariska namn som Fetisov, Makarov, Larionov, Krutov och Kasatonov.

I och med glasnost fick de möjligheten att prova på att spela i NHL, där de gjorde varierande grad av succé. Det kalla kriget kanske var över på papperet, men det var inte lätt att bli socialt accepterad i de amerikanska stugorna. Trots det lyckades flera av dem med att bli väldigt framgångsrika även i den amerikanska hockeyvärlden.

I dokumentären ”Red Army” får vi möta dessa spelare igen, med fokus på Fetisov. Idag är han idrottsminister i Ryssland, men vi får följa hans väg från de första stapplande stegen på isen till de stora vinsterna. Fetisov är en av de få hockeyspelare som vunnit alla de stora priserna; OS, VM, Stanley Cup och World Cup.

Det är en mycket intressant dokumentär som filmmakaren Gabe Polsky presenterar i samarbete med Werner Herzog och Jerry Weintraub. Jag satt fokuserad till 100%, och då ska ni veta att jag inte har det allra minsta intresse av sport eller idrott. Men detta är något så mycket mer än så, att se hur dessa spelare drillades stenhårt av en KGB-utsedd tränare de hatade, enbart för att användas som ren propaganda om Sovjetunionens makt och styrka, är fascinerande.

”Red Army” rekommenderas till alla!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer