... och sen var ingen kvar

  • Svensk titel: ... och sen var ingen kvar
  • Originaltitel: And Then There Were None
  • Speltid (min): 93
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-07-27
  • IMDb: ... och sen var ingen kvar

Recension - Blu-ray/DVD

Tio personer, helt okända för varandra, bjuds in till en weekend i en lyxvilla, belägen på en avlägsen ö. De vet inte varför de är ditbjudna, eller av vem. Inte heller finns det något sätt att ta sig därifrån.

Vid middagsbordet första kvällen får de höra en inspelning gjord av deras mystiske värd, där han förklarar att de alla är skyldiga till olika brott. Inte långt därefter hittas den första gästen död. Av de ursprungliga tio gästerna återstår nu bara nio – än så länge…

Agatha Christies roman ”Och så var de bara en” (känd under titeln ”Tio små negerpojkar” i alla utgåvor fram till 2007) har filmats otaliga gånger sedan den först släpptes 1939. Just den här versionen, regisserad av Rene Clair och släppt 1945, anses av många vara en av de absolut bästa versionerna. Själv kan jag bara hålla med, jag har inte sett samtliga versioner där ute men det är absolut den bästa av de jag sett hittills.

”…och sen var ingen kvar” är en mycket effektiv och snygg thriller, med härligt svartvitt foto. Det är en given rekommendation, och jag hoppas att inte alltför många skräms bort av blotta tanken att se en svartvit film med 70 år på nacken.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer