Mission: Impossible - Rogue Nation

  • Svensk titel: Mission: Impossible - Rogue Nation
  • Originaltitel: Mission: Impossible - Rogue Nation
  • Speltid (min): 131
  • Release (Bio): 2015-07-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-11-30
  • IMDb: Mission: Impossible - Rogue Nation

Recension - Bio

Tom Cruise är för femte gången bioaktuell som superspionen Ethan Hunt i ”Mission: Impossible – Rogue Nation”. Den stresståliga hjälten och hans IMF-polare ska hitta ett topphemligt USB och ta sig an den lömska organisationen Syndikatet, vars ursprung är höjt i dunkel. Synd bara att den trångsynta CIA-chefen Alan Hunley (Alec Baldwin) skrotar hela IMF och försöker lägga klorna på Hunt till varje pris. Men det är lugnt. Dåliga odds ligger ju filmserien varmt om hjärtat.

I vanlig ordning gör spänning och tempo ingen besviken. De mest gastkramande scenerna i ”Rogue Nation” omfattar en olägligt tickande bomb och ett omöjligt undervattensinbrott där man nästan tappar andan i biofåtöljen. Den inledande och omtalade flygplansscenen är helt okej, men utgör mest en skrytstund för stuntgalningen Cruise som i egen hög person hänger utanför det där bautaplanet. Luriga vändningar i intrigen är ett annat tacksamt moment som förvaltas väl i den här uppföljaren.

IMF-kollegan Benji Dunn (lustigkurren Simon Pegg) får förvånansvärt mycket ensamtid med Hunt under uppdraget, vilket gör filmen gott. En kompis som jag såg femman med påpekade att filmserien blivit mer skämtsam. Jag ser det som något positivt och tror att det i mångt och mycket är den förskräckta sidekicken Benjis förtjänst. Han är en värdefull kontrast till den oberörda superspionen Hunt. 

Svenskrekryteringen som började i ”Ghost Protocol” (med Michael Nyqvist som skurkprofessorn Hendricks) fortsätter nu i ”M:I-5”. Doldisen Rebecca Ferguson har en sällsynt närvaro och är strålande kompetent i den kvinnliga huvudrollen. Agent Ilsa Faust är Ethan Hunts jämlike. Båda är livsfarliga och förbrukningsbara proffs vars lojalitet ifrågasätts. På meritlistan har Ferguson gamla TV4-såpan ”Nya tider” där hon spelade överklassbruden Anna Gripenhielm. Lönelyftet lär ju vara kolossalt (och välförtjänt).

Jag hoppas verkligen att Faust återkommer i ”M:I-6”. De andra spionbrudarna skrivs ju alltid ur handlingen lite oengagerat, medan grabbarna får återvända (Ving Rhames, Jeremy Renner och Simon Pegg) film efter film. Vad hände med agent Carter från ”M:I-4”? Och hur står det till med frugan Julia Hunt? Här har filmserien utvecklingspotential. Att slarva bort Ferguson på samma sätt i nästa film vore riktigt onödigt.

Som grädde på moset dyker även Jens Hultén upp i ”Rogue Nation”, som den väsande skurken Solomon Lanes (Sean Harris) högra hand Vinter. Här hemma är Hultén ökänd som den otäcke gangstern Seth Rydell i de intensiva ”Johan Falk”-filmerna. Och nu torterar han Tom Cruise i en Hollywoodfilm och får dessutom tala sitt modersmål. Det kan knappast bli bättre för svensk, hemligstämplad filmexport. 

”Mission: Impossible” är (tillsammans med "Fast & Furious") den långlivade actionfilmserie som spottar ut de mest förstklassiga uppföljarna. ”Mission: Impossible 6” planeras redan för fullt sägs det. Då ska Ethan Hunt demolera en glasbro. Äntligen!

 

Extramaterial

* De tidigare "Mission: Impossible"-filmerna är snabbrecenserade av Karlsson här.

* Syndikatet existerade redan i den ursprungliga ”Mission: Impossible”-tv-serien på 60-talet.

* Fler agentfilmer med svenska skådisar: 

"GoldenEye" (1995) = Izabella Scorupco

”Skyfall” (2012) = Ola Rapace

"Kingsman: The Secret Service" (2014) = Hanna Alström

”Mannen från U.N.C.L.E.” (2015) = Alicia Vikander

Johan Karlsson

Kommentarer