Insidan ut

  • Svensk titel: Insidan ut
  • Originaltitel: Inside Out
  • Release (Bio): 2015-08-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-12-07
  • Tagline: Meet the little voices inside your head.
  • IMDb: Insidan ut

Recension - Bio

Jenny (Riley i original) är en ung tjej som lever livet med sina föräldrar i Minnesota. Hon spelar hockey, leker med sina vänner och har det riktigt bra. Men en dag förändras allt, då pappan får ett nytt jobb och hela familjen flyttar till San Fransisco. Nu väntar ett nytt liv, i ett nytt hus, med nya vänner i en ny skola. Inte konstigt att det blir en känslostorm, eller hur?

Så hur funkar detta med känslor? I Pixars senaste film ”Insidan ut” har man försökt visualisera det på ett intressant sätt. Tänk dig ett huvudkontor (i huvudet naturligtvis), där en stab av känslor försöker få allt att fungera på bästa möjliga vis. Du har Glädje som försöker se allting positivt, Vemod som gör det rakt motsatta, Avsky som ser till att rädda dig från otäcka saker som broccoli, och Rädsla som ser till att inga onödiga risker tas. Och så Ilska då förstås…

Det är ett spännande koncept som är ganska svårt att förklara. Men oj, vad Pixar har lyckats med presentationen! Att följa Jennys känslor blir ett visuellt fyrverkeri, med mycket humor och eftertanke. De allra yngsta barnen kommer säkert att skratta åt det de ser, men mycket kommer definitivt att gå över deras huvuden. Jag märkte själv att min blivande femåring inte hängde med i alla svängarna.

Jag såg filmen med svenskt tal, vilket fungerade utmärkt. Jag måste dock lyfta fram Ulla Skoog som gör Vemod på ett klockrent sätt. Suverän casting där, bravo!

Något jag reagerade på, och här är jag ärligt talat inte helt säker på om jag inbillade mig eller inte, var att jag tyckte mig höra att de använde både ”Jenny” och ”Riley” i den svenska dubbningen. Jag ska försöka ta reda på om så verkligen är fallet, eller om det bara var någon av känslorna i mitt huvud som tryckte på fel knapp…

”Insidan ut” är en snygg, smart, rolig och härlig film som jag varmt rekommenderar!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer