Far from Men

  • Svensk titel: Far from Men
  • Originaltitel: Loin des hommes
  • Speltid (min): 110
  • Release (Bio): 2015-05-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-09-28
  • IMDb: Far from Men

Recension - Blu-ray/DVD

Första gången jag stiftade bekantskap med Viggo Mortensen var i Mannen med Läderansiktet i början på 90-talet. Tredje delen i Motorsågsmassakern som först totalförbjöds och därefter släpptes i en stympad version där karaktärer bara försvann ur handlingen. Mortensen medverkade i flera kultförklarade skräckfilmer under 80 och 90-talet, däribland Renny Harlins klassiska Prison. Under 2000-talet blev det påkostade Hollywood-filmer, och majoriteten känner nog den danskättade skådespelaren som Aragorn i Peter Jacksons Sagan om Ringen. Men vid sidan av Hollywood, har Viggo alltid varvat med annorlunda filmer utan vare sig budget eller kända medskådespelare. 

Far From Men är just en sådan film. Och det som imponerade mig mest, var att hela dialogen framfördes på franska och arabiska. Lägg till fantastiskt suggestiv musik (signerad Nick Cave och Warren Ellis) samt fenomenalt spel mellan Viggo och Reda Kateb.

Året är 1954 och Daru (Mortensen) jobbar som lärare på en liten skola i Atlasbergen. På grund av sin bakgrund som militär ombeds Daru att eskortera en arabisk bonde (Kateb) till att ställas inför rätta för mordet på sin kusin. Men dagsmarschen genom det karga landskapet blir inte som de båda väntat sig.

Jag fann Far From Men mycket intressant och spännande, trots sitt långsamma tempo. Visst bjuds vi på ett par actionscener, men det är spelet mellan Viggo och Reda Kateb som driver detta drama framåt. Och om du som jag, tröttnat på högljudda, bombastiska Hollywoodfilmer eller bara vill se något annorlunda, är Far From Men ett utmärkt alternativ.

Stefan Johansson

Kommentarer