Kikis expressbud

  • Svensk titel: Kikis expressbud
  • Originaltitel: 魔女の宅急便
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2015-06-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-10-19
  • IMDb: Kikis expressbud

Recension - Blu-ray/DVD

Kiki är inte som alla andra flickor i hennes ålder. Hon är nämligen häxa, precis som sin mamma och mormor före henne. När hon fyller 13 år är det dags för henne att resa hemifrån och under ett års tid försörja sig på sina kunskaper som häxa. Om hon misslyckas, får hon komma hem igen och lägga häxkonsterna på hyllan för gott. Men om det går bra, får hon fortsätta som häxa.

Problemet är bara att Kiki inte kan några häxkonster. Hon kan inte trolla, hon kan inte sia om framtiden eller blanda trolldrycker. Fast en sak kan hon – flyga. Hon är en mästare på att hantera sin kvast och när hon får idén att använda sina kunskaper till att starta en budfirma känns det som att det blir en baggis att klara av detta prövoår. Men saker är sällan så enkla som man kanske först tror…

”Kikis expressbud” är en spelfilm baserad på den kända animen från 1989. Jag har själv inte sett den, så jag kan inte göra några jämförelser mellan versionerna. Nu tror jag inte att det är ett problem i sig att inte sett animen först, den här nya filmen står stadigt på egna fötter. Det är en charmig familjefilm, snygg att titta på och lagom spännande. Tyvärr är den lite för lång för sitt eget bästa, och med sina 108 minuter blir den stundtals lite seg. Jag upplevde det när jag såg den första gången, och även när jag såg om den med mina döttrar. Även de tyckte att den blev lite långsam mellan varven.

DVD:n kommer med två versioner av filmen, både en svenskdubbad version och den japanska originalversionen. Givetvis är den sistnämnda bäst, men för barnfamiljer är det onekligen trevligt med en dubbad version också. Åtminstone tills barnen är stora nog att läsa textningen själva.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer