Sextemplet

  • Svensk titel: Sextemplet
  • Originaltitel: Sextemplet
  • Speltid (min): 80
  • Release (Bio): 2015-05-29
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-11-16
  • IMDb: Sextemplet

Recension - Blu-ray/DVD

Strax efter klockan 23:00 den 10 mars 2013 larmades räddningstjänsten i Norrköping om att Blå Huset stod i brand. Byggnaden gick inte att rädda, utan huvudsyftet för brandmännen på plats blev att släcka och minimera riskerna för att branden skulle sprida sig.

I byggnaden huserade bland annat swingersklubben Adam och Eva, som i och med detta stod helt utan lokaler. Ägaren Christian var av förklarliga skäl förtvivlad.

Samtidigt kämpade eldsjälen Robin vidare med driften av anrika Norrköpings Arbetareförenings teater, i folkmun kallad Arbis. Han köpte teatern 2001 och drev verksamheten tillsammans med den ideella föreningen Arbisakademien. Att driva en teater kostar oftast mer än det smakar, och Robin kämpade dagligen för att hålla ruljangsen i gång.

Christian och Robin kom i kontakt med varandra, och ett avtal skrevs mellan de bägge parterna om att Adam och Eva skulle hyra källarlokalerna i Arbis. Dessa stod mer eller mindre oanvända, så Christian hade ett stort jobb framför sig att gräva ut och helrenovera lokalerna för att passa sin verksamhet. Bland annat installerades en stor pool.

So far so good, eller hur? Adam och Eva fick nya lokaler, och Arbis en extra inkomstkälla. Men så var det den där lilla detaljen om moralpaniken som spred sig när omkringboende fick veta att det skulle bli stor invigningsfest med orgier och annat mys. ”Vi vill inte ha sånt här”, ”Tänker ingen på barnen?” etc. Uppenbarligen hade de inga problem med klubbens verksamhet så länge den befann sig i en annan del av staden, men så här nära, nä usch så hemskt!

Givetvis var denna kritik helt obefogad, då klubbens medlemmar sköter det snyggt (och inne i lokalerna istället för ute på gården, som vissa verkade tro). I samma veva satsade Robin och Arbis på lite mer vågad underhållning i form av burlesk, som gjorde succé både bland kritiker och publik.

I dokumentären ”Sextemplet” av Johan Palmgren får vi följa Christian och Robin under denna för dem omvälvande tid. För mig, som är uppvuxen i Norrköping och känner till både Arbis och Blå Huset mycket väl (dock inte pga Adam och Eva – jag köpte en gång en balkongmöbel i den möbelbutik som också huserade där) var det kanske extra intressant och jag får erkänna att jag fick lite hemlängtan under de panorerande bilderna över det vackra industriområdet i Norrköping. Min enda kritik kan vara att dokumentären blev lite ensidig. Upprepade gånger får vi höra Robin klaga över hur Norrköpings Tidningar om och om igen förvränger hans ord och går ut med rena felaktigheter, men vi får aldrig höra deras sida av det. Kanske ville de inte delta i dokumentären, kanske blev de inte tillfrågade alls. Det hade dock varit intressant att få lite motargument där.

”Sextemplet” är en väldigt intressant dokumentär om två sanna eldsjälar under stor prövning, och jag rekommenderar den verkligen trots sina brister. 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer