Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

  • Svensk titel: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
  • Originaltitel: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
  • Speltid (min): 135
  • Release (Bio): 2015-12-16
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-04-22
  • Tagline: The Force Lives On...
  • IMDb: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Recension - Bio

Det är en underbar känsla när man inser att årets mest hajpade film lever upp till (och överträffar) förväntningarna. J.J. Abrams visar sig ha fingertoppskänslan att återuppväcka fansens genuina kärlek till ”Star Wars”. Den mänskliga aspekten och charmen är äntligen tillbaka i den där fjärran galaxen som plötsligt inte har tid med politiska intriger och livlös dialog.

Nykomlingarna Rey och Finn är fantastiska, utsatta karaktärer som man tar till sig direkt. Hur filmmakarna bygger upp Rey som mäktig hjältinna är uppfriskande häftigt! Utan minsta behov av att hålla någon snubbe i handen. Kylo Ren är en rejält störd skurk som har mycket kvar att ge. De datoranimerade rollfigurerna Maz Kanata och Supreme Leader Snoke är jag inte lika förtjust i, men de kanske växer i kommande filmer.

När det kommer till kära återseenden visar Harrison Ford var skåpet ska stå. Om man nu trodde att Indiana Jones var Fords livs roll inser man plötsligt att man hade fel. Rymdsmugglarikonen Han Solo spelar i en helt egen division och när han kallar BB-8 för ”kulan” är det bara att göra tummen upp, BB-8 style.

Gillar även Stormtrooper-humorn. Och att så många frågor lämnas obesvarade. Storyn känns så mycket rikare när det finns intakta mysterier och oändliga framtidsutsikter. Jag grät två gånger när jag såg filmen första gången.   

Skulle kunna skriva spaltmeter om ”The Force Awakens”, men det känns mer passande att den här recensionen blir lika avskalad som den sista, stämningsfulla scenen i ”Episod 7”. Med de här förutsättningarna tror undertecknad att Rian Johnson (”Looper”) kommer få till full pott i ”Episod 8”. Kraften är så pass stark i den nya trilogin.

Johan Karlsson

Kommentarer