Maniac

  • Svensk titel: Maniac
  • Originaltitel: Maniac
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-10-23

Recension - Blu-ray/DVD

Många, inklusive undertecknad, var minst sagt skeptiska när det utannonserades att en nyinspelning av William Lustigs klassiska ”Maniac”, tidigare recenserad här på tellusfilm.com, var på gång. Skepsisen blev inte direkt mindre när det stod klart att Elijah Wood, den lille hobbiten, skulle axla den betydligt större Joe Spinells roll. Hur skulle den lille kraken någonsin kunna göra något som ens kunde efterlikna Spinells tragiska porträtt utan att bli alldeles skitnödig? Nu vet vi.

Elijah Wood spelar Frank, en neurotisk man som arbetar med restaurering av gamla skyltdockor. Med lätt handlag förvandlar han trasiga vrak till vackra gestalter och skyltdockorna blir som nya, om inte bättre. Allt väl så långt, om det inte hade varit för hans lite beklagliga ovana att jaga, döda och skalpera okända kvinnor nattetid. Men vadå, skyltdockorna förtjänar också hår, och det är billigare att nita fast skalper på deras huvuden än att köpa peruker.

Att Frank har ett, ska vi säga, osunt förhållande till kvinnor i allmänhet (och sin mor i synnerhet) är det ingen tvekan om. Men när han träffar fotografen Anna händer något han aldrig hade kunnat föreställa sig – han blir kär. Nu är frågan om kärleken till Anna är starkare än de mörka drifter han har inom sig...

OK, jag säger det. Rakt ut bara. Helt utan krusiduller. 2012 års upplaga av ”Maniac”, regisserad av Franck Khalfoun, är faktiskt bättre än William Lustigs original. Wood är helt fantastisk i huvudrollen och jag tar tillbaka allt ont jag sagt om honom tidigare. Jag tycker fortfarande att Frodo är en jävla mes, men det är en annan sak. Wood ger allt som Frank, och det ger resultat. Som åskådare lider vi med honom, samtidigt som vi räds honom. Strålande, fullkomligt strålande.

Fotot är riktigt snyggt! Förutom i några få scener får vi se allt som sker från Franks ögon, vilket ger en speciell känsla. Vi blir, kanske mot vår vilja, Frank. Detta hade så lätt kunnat bli en billig gimmick, men det funkar till 100% här. Imponerande.

”Maniac” är en av de bästa filmerna jag sett under 2013, alla kategorier. En femma är självklar, och en varm rekommendation likaså.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer