Hennes lilla majestät

  • Svensk titel: Hennes lilla majestät
  • Originaltitel: Hennes lilla majestät
  • Speltid (min): 78
  • Release (Bio): 1939-10-06
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-02-01
  • IMDb: Hennes lilla majestät

Recension - Blu-ray/DVD

Efter det plågsamma hopkoket "Dårskapens hus" var man måttligt sugen på att recensera ännu en "klassiker" från den svenska filmens barndom. Tack och lov visade sig komedin "Hennes lilla majestät" från 1939 sakna några som helst kalkoninslag. Det rör ju sig om en ganska trevlig rulle som bygger på en pjäs av Karl Gerhard. En snubbe som för övrigt är rimkungen Magnus Ugglas gamla förebild.


Vi får följa den bortskämda norskan Marianne (Sonja Wigert) som beger sig till Sverige för att leva loppan och slösa bort sin farsgubbes stålar. Där korsar hon av en bilkraschande slump vägar med den hygglige och okomplicerade prästen Bengt (Anders Henrikson). Kärleksintresse uppstår, vilket retar somliga i lägga-näsan-i-blöt-småstaden. Är det verkligen lämpligt att en Guds man lirar fotboll, dansar på dansbanan och har en så avslappnad attityd?


Den orädde prästen är en sympatisk huvudroll som sätter sig upp mot stela normer och föråldrade regler. Mycket av filmens styrka vilar på rollfigurens axlar. Skådespelarinsatserna håller definitivt måttet. Regissören Schamyl Bauman ("Swing it, magistern!") hittar dessutom en underhållande och modern ton för att vara den här tiden. Blev positivt överraskad av "Hennes lilla majestät". En sevärd historia för vänner av gamla klassiker.

Johan Karlsson

Kommentarer