Beck - Steinar

  • Svensk titel: Beck - Steinar
  • Originaltitel: Beck - Steinar
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-04-18
  • Release (Streaming): 2016-02-06
  • Streamingplattform: C More
  • IMDb: Beck - Steinar

Recension - Streaming

Då var det dags för årets andra "Beck"-film på C More. Mikael Persbrandt och hans episke utredare Gunvald Larsson är ett sarkastiskt minne blott (även om han nämns och är saknad av de andra snutarna). Nu äntrar efterträdaren Steinar Hovland (Kristofer Hivju) scenen.

Intrigen kretsar kring ett oidentifierat, förkolnat lik efter en husvagnsbrand på en sjaskig campingplats. Ifrågasatt välgörenhet och halvskum grannsamverkan står också på agendan i det här fallet. Ännu en smart upplösning levereras. "Beck: Steinar" är en stark "Beck"-rulle.

Nykomlingen då? Okej, alla kan andas ut: Kristofer Hivju, med ett vildvuxet förflutet i "Game of Thrones", är fantastisk i rollen! Sedan är det också en maffig karaktär. Steinar har roliga historier på lager. Steinar har ett rörigt privatliv som involverar en strulig tonårsdotter. Steinar är förhörshäftig och skarp, särskilt när han käkar bullar på ett först avväpnande men sedan hotfullt sätt. Lojale Steinar äger när han sätter chefen Fredén (Jonas Karlsson) på plats!

Steinar ger även några välbehövliga råd till fumlige utredaren Oskar (Måns Nathanaelson). Oskar brottas fortfarande med dåligt samvete för vad som hände i förra filmen, vilket är en tacksam sidointrig. 

Ständigt bekymrade Martin Beck får förmånen att käka middag med den kvinnliga obducenten som desperat försöker fånga gubbens intresse. Wake up Beck! Sluta vara så seg och handlingsförlamad. Du behöver lite kärlek i ditt liv. 

Efterlyser fler scener med polisen Jenny och socionomen Ayda. Vi vet för lite om dem. Men det kommer kanske i de två sista rullarna "Vid vägs ände" och "Sista dagen?

Men som sagt: Gunvalds färgstarke efterträdare Steinar ger nytt liv åt filmserien. Förändring kan vara förbaskat nödvändigt ibland. Snubben skulle till och med kunna ta över när trötte Beck snart går i pension.

Johan Karlsson

Kommentarer