Marshland

  • Svensk titel: Marshland
  • Originaltitel: La isla mínima
  • Speltid (min): 105
  • Release (Bio): 2015-09-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-02-08
  • IMDb: Marshland

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1980. Ute i obygden någonstans i södra Spanien har två unga flickor brutalt mördats, och den lokala polisen står handfallen. Istället skickas två av Spaniens allra bästa poliser dit för att undersöka det hela och förhoppningsvis kunna hitta den, eller de, ansvariga för det bestialiska brottet.

Men med olika arbetssätt och ideologier är det inte alltid helt enkelt att samarbeta, även om målet är gemensamt.

Den spanska filmen ”Marshlands” (i original La isla minima) jämförs ofta med första säsongen av ”True Detective”, till och med på omslaget dras den parallellen. Jag trodde först att det var ännu ett simpelt sätt att väcka intresse för filmen men efter att ha sett den förstår jag att det är betydligt mer än så. Samma tidsepok, delvis liknande miljöer och karaktärer – den som inte kan se lite McConaghey i den ena spanska skådespelaren måste vara blind! – och ett fruktansvärt brott, likheterna är många. Handlingen som sådan skiljer sig dock, så har ni sett ”True Detective” innan kan ni fortfarande se den här utan problem, och tvärtom förstås.

Både ”True Detective” och ”Marshlands” kom 2014, så det är svårt att säga vem som sneglade åt vilket håll, eller om det helt enkelt var slumpen som låg bakom. Vad som däremot är helt säkert är att ”Marshlands” är en riktigt tät thriller, snygg och spännande och absolut sevärd.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer