Corpse of Anna Fritz, The

  • Svensk titel: Corpse of Anna Fritz, The
  • Originaltitel: El cadáver de Anna Fritz
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-02-29
  • IMDb: Corpse of Anna Fritz, The

Recension - Blu-ray/DVD

När Spaniens största och mest populära filmstjärna Anna Fritz plötsligt dör, hamnar hela landet i chocktillstånd. Hon var ju så ung, så vacker, så perfekt... hur kunde hon bara dö?

Pau jobbar på bårhuset dit Annas kropp förs. Han tar en bild på henne med sin telefon och skickar till sina kompisar ("Kolla grabbar, det är Anna Fritz!"), som i sin tur bestämmer sig för att ta en liten sväng förbi Paus jobb innan de fortsätter ut och festar. De övertalar Pau om att ta med dem till rummet där Annas kropp ligger så att de själva får se henne. Visst, hon är ju död, men det är ju ändå Anna Fritz som ligger där, precis framför dem. Att bara få titta på henne. Kanske känna lite på henne. Kanske känna lite väl mycket på henne. Kanske till och med passa på att ha sex med henne? Jag menar, de skulle aldrig ha fått chansen medan hon levde, och det skadar väl ingen nu heller? Hade Anna bara skrivit ner i sitt testamente att det var OK att ha sex med henne efter döden hade Liberala Ungdomsförbundet givit sitt samtycke och en tumme upp!

De tre vännerna har nu kastat sin moraliska, etiska och mänskliga kompass åt helvete och förlustar sig med Annas kalla kropp där hon ligger på bårhusbritsen. Och även om de aldrig hade anat att de skulle göra just detta denna kväll, så hade de ännu mindre kunnat förbereda sig på vad som händer därnäst...

"The Corpse of Anna Fritz" är en spansk thriller med, som framgår ovan, en otrevlig situation i fokus. En historia som i fel mans händer kunnat bli 120% exploativ snuskfilm. Men vad regissören Hèctor Hernández Vicenz presenterar för oss är en mycket kompetent thriller, välspelad och med flera oväntade vändningar.

Med fina skådespelarinsatser, snyggt foto, spännande och en perfekt speltid på 82 minuter blir "The Corpse of Anna Fritz" en, i brist på bättre ord, trevlig överraskning. "Se om"-faktorn är låg, men en titt är den absolut värd.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer