Batman v Superman: Dawn of Justice

  • Svensk titel: Batman v Superman: Dawn of Justice
  • Originaltitel: Batman v Superman: Dawn of Justice
  • Speltid (min): 152
  • Release (Bio): 2016-03-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-08-08
  • IMDb: Batman v Superman: Dawn of Justice

Recension - Bio

Jag gillade överlag franchisestartaren "Man of Steel" när den kom, men störde mig på all överdriven demolering av statlig egendom i slutet av berättelsen. Och tanken är god att följa upp detta och kritisera Superman för att vara vårdslös. Synd bara att Stålis, som dyrkas (och fruktas) som en gud, aldrig kommer till tals inför folket. Det hade varit intressant att höra. Istället blir det fokus på 3D-explosioner och söndersmulade kvarter. 

Minst en motiverad 3D-scen får visuella regissören Zack Snyder till. Tänker på sekvensen när Martha Waynes pärlor tragiskt splittras och unge herr Wayne blir föräldralös. Riktigt snyggt. Superhjältarnas mammor blir dessutom en beröringspunkt senare i filmen.

Lex Luthor (en uttrycksfull Jesse Eisenberg) är knäppare än Jokern. Ärkeskurken manipulerar en råare Batman (Ben Affleck) och en pressad Superman (Henry Cavill) att puckla på varandra med kryptonit och knytnävar, tills de hastigt och lustigt blir BFF istället.

Wonder Woman (Gal Gadot) introduceras som en spionerande, mystisk Bond-brud i galant klänning. Hon levererar i slutet av filmen som kraftfull krigarkvinna med pålitligt lasso. Men den starkaste kvinnliga rollfiguren i ensemblen är faktiskt journalisten Lois Lane, spelad av en jordnära och sympatisk Amy Adams. 

"Batman v. Superman" är tyvärr, som ryktet säger, en långtråkig, rörig soppa av för många karaktärer, för många explosioner och för många flummiga drömsekvenser. Jag lämnar biografen oberörd, med känslan av att DC inte riktigt har koll på vad de håller på med, till skillnad från genomtänkta konkurrenten Marvel. 

Framtida "Justice League" känns plötsligt ganska ointressant i mina ögon. Då är jag mer intresserad av Wonder Womans prequelsolofilm som ska utspela sig under första världskriget. 

Johan Karlsson

Kommentarer