Källaren

  • Svensk titel: Källaren
  • Originaltitel: Im Keller
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-03-21
  • IMDb: Källaren

Recension - Blu-ray/DVD

Källare. Vad har man en sådan till? Är det antingen förvaringsutrymmen, tvättstugor eller gillestugor som gäller, eller finns det andra alternativ? Vad använder folk sina källare till, egentligen?

Det försöker filmaren Ulrich Seidl ta reda på i sin dokumentär med det slagkraftiga namnet ”Källaren”. Vi får träffa en salig blandning av människor; allt från paret som inte längre använder sin gillestuga så länge (”men möblerna var väldigt dyra”) till den tubaspelande suputen som bäst trivs i källaren där han har sitt trivsammaste rum, till bredden fyllt av nazistprylar inklusive det porträtt av Adolf Hitler som han fick i bröllopspresent.

Vi får även se en äldre kvinna som verkar smyga ner till källaren då och då för att plocka fram en (av många) creepy bebisdocka som hon behandlar som ett riktigt barn, ett par som har en liten dominansgrotta i källaren (komplett med pungtving – aj!) och de äldre herrarna som har skjutbana i en källarlokal, där de även samtalar om problemet med invandring och om hur kvinnor ska hållas på plats. Jodå, såatte…

”Källaren” lät på papperet som en riktigt intressant dokumentär, men Seidl har valt att inte föra någon dialog med de medverkande. Vissa berättar visserligen om sig själva, medan andra är helt tysta och vi får inte veta någonting alls om dem.

En besvikelse, men inte helt bortkastad tid.

 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer