Sand, The

  • Svensk titel: Sand, The
  • Originaltitel: The Sand
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-03-14
  • Tagline: This beach is killer.
  • IMDb: Sand, The

Recension - Blu-ray/DVD

Det är skolavslutning och stor fest på stranden. Någon har bestämt att det är ”Vegas-regler” som gäller, det vill säga ”allt som händer på stranden, stannar på stranden”. Därför samlas alla mobiltelefoner, kameror etc. in för att inget ska kunna spridas på sociala medier.

Festen blir riktigt lyckad, det är alkohol, musik, sex och allt annat som hör till, åtminstone i dessa filmer.

Morgonen efter är verkligen en ”morgonen efter”, och en efter en vaknar några av kompisarna upp. Två vaknar i ett livräddartorn, fyra andra i en parkerad bil, en tjej vaknar efter att ha sovit på ett picknickbord och den sista killen vaknar upp i den tunna som hans ”schyssta polare” placerat honom i kvällen innan.

Den sista killen ja. Det verkar som att alla andra som var med på festen, förutom dessa åtta ungdomar, har försvunnit. Inte ett spår finns efter dem, vilket är konstigt i sig eftersom de är på stranden och de skulle lämnat tydliga fotspår efter sig om de gått därifrån.

Snart visar det sig att de trots allt inte är ensamma. Under sanden finns något okänt, något som hungrar efter människokött. Ska ungdomarna kunna klara sig från stranden med livet i behåll?

”The Sand” är en skräckfilm som följer de flesta standarder inom genren. Det är förutsägbart, men fortfarande lite småkul. En del fina effekter blandas med betydligt sämre sådana, och trots att speltiden bara är 84 minuter känns det som att vissa scener drar ut lite väl mycket på tiden.

Det går inte att låta bli att undra om den ursprungliga tanken med filmen var att göra en komedi, eller parodi på denna typ av monsterfilmer. Bara det faktum att Jamie Kennedy (”Scream”) ses i en av rollerna – om än kraftigt maskerad – spär på den känslan. Ska jag vara ärlig tror jag att ”The Sand” hade mått bra av att vara mer komedi än skräck, och kanske hade det utmynnat i ett högre betyg. Nåväl, det lär vi aldrig få veta.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer