Revenant, The

  • Svensk titel: Revenant, The
  • Originaltitel: The Revenant
  • Speltid (min): 156
  • Release (Bio): 2016-01-29
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-05-30
  • Tagline: (n. One who has returned, as if from the dead.)
  • IMDb: Revenant, The

Recension - Blu-ray/DVD

Medan trappern Hugh Glass och hans son Hawk är ute och jagar attackeras deras grupp av pälsjägare av Ree-indianer. Glass föreslår att de dumpar båten och istället försöker nå fort Kiowa till fots, en idé som inte faller alla i smaken då det är en ganska lång sträcka.

Under en spaning blir Glass attackerad av en grizzlybjörn och även om han lyckas döda den till slut är han väldigt svårt skadad själv. Resten av gruppen bestämmer sig för att bära honom med sig, men när terrängen säger stopp lämnas han kvar tillsammans med två frivilliga i väntan på hjälp. Men det dröjer inte länge innan de två bestämmer sig för att Glass är helt körd och lämnar honom ensam att dö i vildmarken. De hade dock inte räknat med att Glass är en hård jävel…

I filmen The Revenant”, regisserad av Alejandro G. Iñárritu (”Birdman”), spelar Leonardo DiCaprio huvudrollen som trappern Hugh Glass. Inspirerad av riktiga händelser, men med ganska frikostiga faktaändringar, berättar den historien om hur Glass mot alla odds överlevde i vildmarken trots att ha blivit illa sargad i en björnattack. Det är en fantastiskt välgjord film, men det var verkligen ingen lätt inspelning. Iñárritu bestämde sig för att allt skulle spelas in ute i vildmarken, inte i någon studio. Inte heller skulle något konstgjort ljus användas, så hela filmen (nåja) är inspelad med enbart naturligt ljus. Han gör det inte lätt för sig direkt…

DiCaprio är riktigt bra i huvudrollen och vann också en Oscar för sin insats. Minst lika bra, om inte bättre, är Tom Hardy som spelar Fitzgerald, en av de två trappers som lämnade Glass att dö. Än en gång visar Hardy att han är en av de mest intressanta skådespelarna i Hollywood idag.

”The Revenant” är verkligen ingen feelgood-film, det är misär från början till slut. Men låt det inte avskräcka er, filmen är till 100% sevärd.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer