Zootropolis

  • Svensk titel: Zootropolis
  • Originaltitel: Zootopia
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2016-02-24
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-07-11
  • IMDb: Zootropolis

Recension - Blu-ray/DVD

Den lilla kaninungen Judy Hopps har stora framtidsplaner: hon ska bli polis när hon blir stor! Omgivningen skrattar dock åt henne, speciellt rovdjuren med räven Gideon i spetsen, och hennes föräldrar vill helst att hon tillsammans med sina knappt 300 småsyskon ska arbeta på familjens morotsodling.

Men skam den som ger sig! Som första kanin någonsin går Judy 15 år senare ut polishögskolan som kursetta, och blir placerad i tjänst i storstaden Zootropolis. Men även på plats stöter hon på problem i form av de fördomar som finns om ”små gulliga kaniner”, och blir satt på parkeringstjänst istället för att få ta tag i riktigt polisarbete. Men Judy tänker inte ge upp…

”Zootropolis” är Disneys senaste mästerverk, och då menar jag mästerverk. Filmen är precis så snygg och tekniskt välgjord som man förväntar sig av en film i dag, den innehåller en perfekt blandning av humor för både barn och vuxna och den är riktigt rolig. Men den har något mer – en väldigt viktig och högst aktuell story. Judy tvingas om och om möta de fördomar andra har, och inser snart också att även hon har fördomar om andra. Stärkt av denna nyvunna insikt bestämmer hon sig för att fördomar är till för att motbevisas och krossas, och det är precis vad hon tänker göra.

Jag har sett filmen på både svenska och engelska och som brukligt är föredrar jag den engelska versionen. Den svenska är dock tillräckligt välgjord för att man som förälder inte behöver sitta och skruva på sig i soffan av obehag.

Det här är en kanonfilm, och en av Disneys bästa på flera år. Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer