Free State of Jones

  • Svensk titel: Free State of Jones
  • Originaltitel: Free State of Jones
  • Speltid (min): 139
  • Release (Bio): 2016-08-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-12-05
  • IMDb: Free State of Jones

Recension - Bio

Newton Knight är sjukvårdare för sydstatsarmén under det amerikanska inbördeskriget. Han får se mycket skit på slagfältet, och blir mer och mer övertygad om att kriget inte är något för honom. Varför ska fattiga slåss för att de rika ska förbli rika? Varför ska fattiga slåss för att de rika ska få ha slavar? När hans unga systerson blir ihjälskjuten är måttet rågat. Newton stjäl en åsna från armén, lastar på pojkens kropp och beger sig hem för att ge honom en riktig begravning, fullt medveten om att han i och med detta klassas som en desertör.

På flykt från armén gömmer han sig i ett träsk tillsammans med andra män på rymmen. Dessa är dock inte soldater, utan slavar som rymt från sina ägare. Vartefter får de sällskap av fler desertörer, och snart är de så pass många att de kan göra ordentligt motstånd mot fienden. De tar sig ut från träsket och tar över ett större stycke land, som de kallar ”The Free State of Jones” (nuvarande Jones County i Mississippi). Likt Robin Hood och hans muntra män stjäl de från de rika och ger till de fattiga, något som inte ses med blida ögon.

”Free State of Jones” är baserad på den verklige Newton Knight och händelser runt om i Mississippi under senare delen av 1800-talet, och personligen blev jag väldigt nyfiken på att läsa mer om dessa historiska händelser efter att ha sett filmen.

Det är en snyggt fotad film, som inte ryggar från att visa riktigt elände. De inledande scenerna från ett slagfält påminner om landstigningsscenerna i ”Rädda menige Ryan”, och att krig är helvete formligen bankas in åskådarens huvud. Filmens score är stillsamt och väldigt stämningsfullt utan att ta för mycket plats. Men framför allt annat är det Matthew McConaugheys film.

Med hjälp av ett fult skägg och löständer bär han hela filmen på sina axlar, och som han gör det! Än en gång bevisar han att han tillhör en av de absolut bästa skådespelarna just nu. Det är en ren fröjd att se honom agera, och jag skäms inte för att erkänna att han lyckades locka fram en och annan tår under visningen. Fantastisk insats, helt i klass med tidigare ”Dallas Buyers Club”.

”Free State of Jones” är i mitt tycke en väldigt bra och sevärd film. Underhållningsvärdet är dock minimalt, har svårt att tänka mig att många ser en film innehållandes slaveri, Ku Klux Klan och en jävla massa elände som perfekt fredagsunderhållning med popcorn.

Såvida det inte är ”Django Unchained” förstås.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer