Kriget

  • Svensk titel: Kriget
  • Originaltitel: Krigen
  • Speltid (min): 110
  • Release (Bio): 2016-02-01
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-06-27
  • IMDb: Kriget

Recension - Blu-ray/DVD

Kommendörkapten Claus Pedersen är stationerad i Afghanistan och lever med våldet ständigt närvarande. Hemma i Danmark kämpar hans fru med att få vardagen att gå ihop. Under ett rutinuppdrag blir Claus och hans mannar anfallna och för att rädda plutonen tvingas Claus ta ett beslut som innebär att civila råkar hamna i skottlinjen.

I rollen som Claus ser vi Pilou Asbaek och Tuva Novotny spelar hans fru. Jag måste säga att det är riktigt hög klass på skådespeleriet. Novotny överraskade mig senast i tv-serien Dag där hon pratar flytande norska, och här är det danska språket som gäller. Och vad jag kan höra, helt utan brytning. Det är inte speciellt mycket att jobba med vad det gäller karaktären, men hon gör allt hon kan och det med lysande resultat. Pilou har jag tidigare ej sett, men efter denna lysande tolkning blev jag oerhört sugen på att se ”Invasionen av Danmark” där Pilou fick sitt stora genombrott.

Scenerna i Afghanistans känns oerhört realistiska och många gånger riktigt obehagliga. Skådespelet är på topp, likaså foto och regin av Tobias Lindholm, som tidigare skrivit manus till lysande ”Jakten” med Mads Mikkelsen och tv-serien ”Borgen”.

Jag måste säga att ”Kriget” är en av de bästa filmer jag sett i år, alla kategorier. Spänning, drama. Den här filmen har allt!

Stefan Johansson

Kommentarer