The Damned: Don't You Wish We Were Dead

  • Svensk titel: The Damned: Don't You Wish We Were Dead
  • Originaltitel: The Damned: Don't You Wish We Were Dead
  • Speltid (min): 110
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-10-10
  • Tagline: Don't you wish we were dead
  • IMDb: The Damned: Don't You Wish We Were Dead

Recension - Blu-ray/DVD

Sex Pistols och The Clash i all ära, men The Damned var faktiskt det första engelska punkbandet att släppa skiva. Wes Orshoski som 2010 gjorde den smått lysande dokumentären Lemmy, om den legendariske, nu bortgångne Motörhead-frontmannen står som regissör för The Damned – Don’t You Wish That We Were Dead.

Sex Pistols blev kanske punkvågens mest uppmärksammade band, och i ärlighetens namn var de också ett bättre band. The Damned släppte två numera klassiska punkalbum men när 80-talet knackade på dörren började man väva in new age och goth i musiken, och de tidigare hardcore-fansen vände bandet ryggen, men man vann också nya fans. Personligen tycker jag de två första plattorna är geniala, men därefter försvann intresset. Och det är likadant med denna dokumentär. När vi flyttar oss från 70 till 80-tal är det något som händer och jag känner också att filmen dör en aning.

Vi serveras arkivbilder blandat med nygjorda intervjuer med bandets medlemmar och vi bjuds också på uttalanden från bl.a. Lemmy, Glen Matlock från Sex Pistols, Billy Idol, och Mick Jones från The Clash. Det hela är mycket välgjort och för den inbitne är detta en guldgruva. 

Stefan Johansson

Kommentarer