End, The

  • Svensk titel: End, The
  • Originaltitel: The End
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-11-21
  • IMDb: End, The

Recension - Blu-ray/DVD

Vid en första titt är franska The End helt obegriplig. Jag var helt enkelt tvungen att googla en intervju med regissören där han förklarade metaforen som utför filmen, men även i efterhand har jag svårt att se själva syftet att försvåra en idé som egentligen hade kunnat bli riktigt bra.

En sömnig och enormt överviktig Gerard Depardieu spelar huvudrollen, en karaktär vi inte vet något som helst om. Med sin hund ger han sig ut på jakt och går så småningom vilse i den stora skogen. En del karaktärer uppenbarar sig under de dagar han yrar runt i den franska urmarken. Men är allt bara en dröm? Det är många frågor och väldigt få svar.

The End är en oerhört långsam film med mycket upprepningar. Mest får vi se Depardieu yra runt, ropa efter sin hund och skrika –”Merde!” (Helvete).
När filmen väl är slut känner jag mig lurad. Vad ville regissören? Men samtidigt etsar sig The End kvar i mitt sinne och jag kan inte sluta tänka på filmen, vilket samtidigt får ses som något positivt. Så betyget kan pendla mellan en etta eller femma, beroende på hur man känner. Just idag får det bli en tvåa, för jag kan samtidigt säga att jag aldrig kommer se om The End

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer