Beyond the Gates

  • Svensk titel: Beyond the Gates
  • Originaltitel: Beyond the Gates
  • Speltid (min): 79
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-01-09
  • Tagline: Press play... and pray.
  • IMDb: Beyond the Gates

Recension - Blu-ray/DVD

Bröderna Gordon och John möts igen efter flera år på varsitt håll. Omständigheterna kunde dock ha varit trevligare, deras far är försvunnen och de måste nu städa ur den videobutik han drev. Det är en stor butik, åtskilliga hyllor från golv till tak fullproppade med VHS-godis, och nu ska allt bort. Med en tung suck börjar bröderna rensa upp.

När det väl är dags att rensa upp i pappans kontorsdel hittar de ännu mer saker. Det som vinner deras uppmärksamhet är ett gammalt VHS-brädspel, Beyond the Gates, som verkar vara använt väldigt nyligen. Nyfikna tar de med sig spelet hem till föräldrarnas gamla hus, där Gordon övernattar under tiden i staden.

Beredda på en liten nostalgitripp och möjligheten att få garva lite startar de spelet, men det tar inte lång tid innan de inser att allt inte står rätt till. Spelvärdinnan Evelyn, som ger dem instruktioner via VHS-kassetten, verkar veta lite väl mycket om bröderna och snart vänds verkligheten upp och ner…

”Beyond the Gates” är en skön retrohyllning till 80-talet och VHS-eran. Framförallt är det en hyllning till de mängder av VHS-brädspel som fanns på den tiden, och i synnerhet ”Nightmare”-serien. Jag är osäker på hur många av dessa spel som fanns tillgängliga i Sverige, jag kan själv inte påminna mig om att jag sett ett enda, men i USA var det en stor grej när det begav sig och man kan än idag se mängder av dem på exempelvis ebay.

För att ge ännu mer kultkänsla åt filmen har man anlitat Barbara Crampton (”Re-Animator”) som spelvärdinnan Evelyn, och hon är bra i sin lilla men ytterst viktiga roll. De andra skådespelarna är inga som jag känner igen på rak arm, men de gör absolut sitt jobb och har inget att skämmas för.

Även om jag gillar konceptet bakom filmen, och till största del utförandet, håller det inte riktigt hela vägen. Betygsmässigt pendlar det mellan en stark tvåa och en svag trea, men då har jag också utdelat extrapoäng för den underbara videobutiken och den härliga nostalgikänsla den ger mig. Ett mer ärligt betyg kan därför inte bli mer än en tvåa.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer