Ascension

  • Svensk titel: Ascension
  • Originaltitel: Ascension
  • Speltid (min): 106
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-08-29
  • IMDb: Ascension

Recension - Blu-ray/DVD

Introduktionen till Ascension bådar verkligen gott. Gud har blivit mördad och ersatt av ett väsen som vänt upp och ner på mänskligheten. Tre kvinnor tar på sig det omöjliga uppdraget att hitta en ersättare i ett landskap som drar till det post-apokalyptiska.

När vi i början av filmen fått detta berättat för oss händer i princip inget mer. Kvinnorna tar sig in i en övergiven fabrikslokal och börjar gå upp för dess trappor för att nå toppen där svaret finns, eller? Därefter händer i absolut ingenting. Regissören Karim Hussain har blivit både hyllad och hatad och hans debutfilm Subconscious Cruelty (2000) sägs ha chockat världen. Den filmen har jag dessvärre inte sett, men efter detta bottennapp kommer jag heller inte göra det.

Missförstå mig inte. Jag älskar surrealistiska filmer. David Lynch, David Cronenberg och Alejandro Jodorowsky tillhör några av mina favoritregissörer. Men Karim Hussain känns helt talanglös. Det finns absolut ingenting som är bra med Ascension. Skådespelet känns allmänt tamt och oinspirerat och tempot i filmen är som att se Stanley Kubricks 2001 i slowmotion - vilket ändå hade varit att föredra. När filmen väl är slut efter 100 minuter har vi dessutom inte fått några som helst svar.

Stefan Johansson

Kommentarer