Girl with All the Gifts, The

  • Svensk titel: Girl with All the Gifts, The
  • Originaltitel: The Girl with All the Gifts
  • Speltid (min): 106
  • Release (Bio): 2016-10-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-02-06
  • IMDb: Girl with All the Gifts, The

Recension - Blu-ray/DVD

Tioåriga Melanie hålls tillsammans med tjugo andra barn fängslade på en hemlig militärbas. Fastsurrade i rullstolar, under ständig bevakning, tvingas de leva på ett sätt som minst sagt är omänskligt.

Men det kanske är precis så det måste vara? Melanie och de andra barnen är nämligen inte helt mänskliga, det räcker med en nära sniff av människa för att de ska bli närmast galna av hunger. Den enda anledningen att de hålls vid ”liv” är att de används som försöksdjur för att hitta ett vaccin mot den zombieapokalyps som drabbat världen. Av någon anledning är just dessa barn relativt normala jämfört med de monster som härjar utanför.

Men när basen invaderas av blodtörstiga zombies hamnar Melanie tillsammans med sin lärare, en forskare och två soldater i en bepansrad lastbil, för att försöka hitta en ny, säkrare bas.

”The Girl With All The Gifts” är baserad på M.R. Careys bok ”Flickan med gåvorna” som gjort succé världen runt. Jag har inte läst boken själv, men filmen är en riktigt trevlig bekantskap. Britterna har en tendens att kunna sätta en egen prägel på klassiska skräckgenrer, och så även här. Inte bara får den mig att tänka på ”28 dagar senare”, men även varulvsfilmen ”Dog Soldiers” som verkligen satte en urbrittisk stämpel på en annan så amerikanskt urvattnad genre.

I rollerna ser vi bland annat Gemma Arterton som Melanies lärare, Glenn Close som forskare, Paddy Considine som en av soldaterna och så inte minst Sennia Nanua, som gör sin långfilmsdebut med bravur som Melanie.

Spännande, gripande, välspelad och snygg. Det är fyra passande adjektiv när det gäller ”The Girl With All The Gifts”, en film jag mer än gärna rekommenderar!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer