Blob, The

  • Svensk titel: Blob, The
  • Originaltitel: The Blob
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-02-06
  • IMDb: Blob, The

Recension - Blu-ray/DVD

En mystisk meteorit slår ner, mitt i skogen någonstans i Amerika. En hemlös man hittar nedslagsplatsen och börjar peta med en pinne på den konstiga stenen som ligger och närmast pulserar i mitten av kratern. Plötsligt hoppar en geleaktig massa upp på pinnen och när mannen tittar närmare rör den sig raskt mot hans hand.

Skrikande av smärta och skräck springer mannen iväg, och blir nästan påkörd av en bil när han försöker korsa vägen. I bilen sitter två ungdomar, Steve och Jane, som ser att mannen är skadad och tar med honom in till den lilla stadens doktor.

Det dröjer dock inte länge innan ”blobben” har, i brist på bättre ord, ätit upp hela mannen och sedan beger sig ut i staden på jakt efter mer mat, alltmedan den växer…

”The Blob” är urtypen för en kultfilm. Det började som en liten independentfilm som inte kostade många slantar att göra men blev efter premiären 1958 en succé på drive in-biografer och fick snart en kultstämpel världen över. Det kom en riktigt usel uppföljare 1972 (regisserad av Larry Hagman, J.R. i ”Dallas”) och 1988 kom en nyinspelning med bland annat Kevin Dillon. Denna nyinspelning är riktigt bra, bättre än originalet, och släpptes härom året på en fin Bluray.

Men tillbaka till 1958. En då okänd Steve McQueen spelar den manliga huvudrollen Steve, och det är intressant att han redan som 28-åring såg ut som 40.

”The Blob”, eller ”Faran från skyn” som den hette på svenska biografer när det begav sig, är en riktigt charmig b-rulle med en simpel story som funkar. Det slösas inte en massa tid på backstory, utan det är pang på rödbetan, något som filmen absolut vinner på. Man får inte heller glömma den fantastiska vinjettsången ”The Blob”, skriven av ingen mindre än Burt Bacharach. Den i sig är värd ett extra betygspoäng!

Givetvis ska ni se denna kultfilmernas kultfilm! Nu finns den enkelt tillgänglig på DVD i en fin svensk utgåva. Köp!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer