iZombie, säsong 2

  • Svensk titel: iZombie, säsong 2
  • Originaltitel: iZombie - The Complete Second Season
  • Speltid (min): 770
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-03-27
  • IMDb: iZombie, säsong 2

Recension - Blu-ray/DVD

Löst baserad på DC Comics Vertigo serie med samma namn, handlar ”iZombie” om Olivia ”Liv” Moore, en medicinstuderande som på en fest som urartar blir riven av en zombie. Hon förvandlas själv till en zombie, men inser snart att hon så länge får i sig mänskliga hjärnor på regelbunden basis kan hon bibehålla sin intelligens och mänsklighet. En liten nackdel, förutom kosten då, är att hon vid provokation kan hamna i ”full on zombie mode”, då hon blir överstark och helt vild.

För att få tillgång till mänsklig hjärna tar hon jobb på rättsmedicin. Hennes chef Ravi är medveten om Livs tillstånd, och låter henne få kalasa lite på offrens hjärnor medan han försöker framställa ett botemedel.

En liten bieffekt av att äta andras hjärnor är att Liv får minnesbilder från den döde, samt övertar dennes sätt och manér. Detta använder hon för att kunna hjälpa polisen Clive Babineux lösa de dödsfall som hamnar på hans skrivbord (och hennes obduktionsbord).

I säsong två fortsätter äventyren. I varje avsnitt löser Liv, Ravi och Clive ett nytt fall, men det finns även en mer överliggande story som sträcker sig vidare från den första säsongen. Att säga att det eskalerar löpande är en underdrift…

Jag gillar verkligen ”iZombie”. De första avsnitten såg jag med viss skepsis, men jag föll ganska snabbt pladask för helheten. Mycket humor, mycket meta, massor av roliga referenser – serien sitter som en smäck för mig. För att inte tala om att Rose McIver i huvudrollen är enormt charmig och får möjligheten att visa upp nya sidor av sig själv varje avsnitt, beroende på vems hjärna hon inmundigat.

Det är alltid svårt att betygsätta en serie. Vissa avsnitt är solklara fyror, kanske till och med snudd på femmor, medan andra snarare är tvåor. Jag får helt enkelt välja den gyllene medelvägen och sätta en trea i betyg, en stark sådan.

”iZombie” passar kanske inte alla, men både jag och frun njuter av den och ser nu otåligt fram emot säsong tre.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer