Assassin's Creed

  • Svensk titel: Assassin's Creed
  • Originaltitel: Assassin's Creed
  • Speltid (min): 115
  • Release (Bio): 2017-01-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-05-29
  • Tagline: We work in the dark to serve the light. We are assassins.
  • IMDb: Assassin's Creed

Recension - Blu-ray/DVD

Callum Lynchs liv har inte varit någon dans på rosor. Som liten grabb blev han vittne till hur hans far dödade modern, och trettio år senare är han själv en dömd mördare på death row, väntandes på sin egen avrättning medelst giftinjektion.

När han slår upp ögonen i ett kritvitt rum tror han först att han är i himlen, men det visar sig att han återupplivats av forskaren Sofia som är övertygad om att Callum har en större uppgift i sitt (nya) liv.

Callum får förklarat för sig att han är den sista kvarvarande ättlingen till Aguilar, en assassin som verkade samtidigt som Spanska inkvisitionen. Genom att placeras i en stor maskin ska Callum kunna synkronisera sitt eget sinne med Aguilars, och därmed kunna ärva alla dennes erfarenheter och kunskaper. Förenklat är det lite grann som när Neo fick lära sig kung fu i ”The Matrix”.

Givetvis har bolaget som Sofia har i ryggen större planer för detta, och ser fram emot att få utnyttja Callums nya kunskaper för egen vinnings skull…

”Assassin’s Creed” är föga förvånande baserad på den populära spelserien med samma namn. Jag kan direkt säga att jag inte har spelat några av spelen och kan därför inte säga om filmen är trogen förlagan eller inte. Vad jag kan säga är att filmen absolut funkar utan att ha spelat spelen först. Kanske får man ut ännu mer av den om man gjort det, men det är absolut inget tvång.

Det är en väldigt snygg film, med intressanta visuella idéer och lösningar, och allt ser väldigt proffsigt och påkostat ut. Agerandet är väldigt bra, med den alltid lysande Michael Fassbender i huvudrollen, Marion Cotillard är stabil som Sofia, och Jeremy Irons smyger lömskt omkring i bakgrunden som Sofias far, på ett sätt som bara Jeremy Irons kan.

En spännande äventyrsfilm – med ett tydligt upplägg för potentiella uppföljare – som dock saknar någonting. Jag kan inte sätta fingret på exakt vad, men jag kände mig inte helt tillfredsställd vid filmens slut.

Som film baserad på TV/datorspel betraktat är det dock riktigt lyckat.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer