Scary movie 2

  • Release (Bio): 2001-10-19

Recension - Blu-ray/DVD

Har någon film på sistone blivit så sågad som denna parodi över skräckfilmer? Inte vad jag vet, länge sedan var det i varje fall. Något oförtjänt faktiskt.
Inte så att jag gillade hela filmen. Ofta är den riktigt dum och till och med nästan irriterande korkad och man förstår inte alls vissa s.k. skämt. Ibland är den obehaglig.
Men när den fungerar, när den ger sig på filmer som The Haunting (som i och för sig nästan är en parodi på sig själv), Charlies änglar och Crouching tiger finner jag mig själv snudd på skamset sitta och skratta högt och hjärtligt.

Egentligen är Scary movie 2 en upprepning (precis som American pie 2) av första filmen. Skillnaden är miljön och ramhandlingen är tagen från Jan DeBonts misslyckade The Haunting. Tori Spelling är en av de nya som kastas in i huset där vi i ett rasande tempo får försöka gissa vilka filmer bröderna Wayans försöker göra sig lustiga över. Ibland tangerar det parodi, men oftast känns det som om alla filmreferenser mest används som en ursäkt för att få visa så mycket kiss och bajs och sexskämt som möjligt. Upplevde det ibland som att Wayans försöker provocera genom att dra ner humorn på en så låg nivå att det inte går att komma lägre.

Bäst och roligast, förutom inledningen med Exorcisten som fick mig att tänka på Spyscenen i Meningen med livet, tyckte jag den blev mot slutet då tjejerna i Charlies änglar, alltså den nya versionen, får sig en känga och jag skrattade gott åt blinkningen till Crouching tiger, hidden dragon.
Scary movie 2 är varken bättre eller sämre än ettan, utan tyckte man den var rolig kommer man tycka likadant om den nya.

Ofta skakade man på huvudet och tyckte, det här är inte sant… Men då och då poppade små guldkorn upp och fick fart på skrattmusklerna. Av kritikerkåren att döma verkar jag vara ganska ensam om detta…
Döm själva.

Göran Skoglund

Kommentarer