Spider-Man: Homecoming

  • Svensk titel: Spider-Man: Homecoming
  • Originaltitel: Spider-Man: Homecoming
  • Speltid (min): 134
  • Release (Bio): 2017-07-05
  • IMDb: Spider-Man: Homecoming

Recension - Bio

Om vi utgår från min kortfattade Twitterrecension:

"Homecoming" = en helgjuten spindelrulle. De får till Peters höga moral. Roligast? Sidekicken Ned. Härligt hotfull? Michael Keatons Vulture. 

"Amazing Spider-Man"-rullarna fick inte riktigt till skurkarna och failade. Rebooten "Homecoming" visar var skåpet ska stå när hotfulle skrotsamlaren Vulture både utgör ett rejält fysiskt hot och ett psykologiskt hot för Tom Hollands unge Peter Parker. Holland är för övrigt perfekt casting som en speedad, nördig, naiv version av Parker.

Den lyckade nystarten, i MCU, är smart nog att utforska ny terräng (Spidde som nybörjarlärling till Iron Man) och smart nog att undvika uttjatade moment (spindelbettet och farbror Ben-förlusten). Spindelkostymen är måhända ny och hightech, men rollfigurens moraliska och älskvärda kärna är intakt. Parker räddar osjälviskt dagen och offrar skolbalsromantik såväl som ett vanligt socialt liv. Precis som det ska vara med andra ord.

I uppföljaren vill jag lära känna high school-gänget mer på djupet. Det här är emellertid en lovande start. Djupingen Michelle vill man se mer av, och det är säkert bara en tidsfråga. Nytolkningarna av mobbaren Flash och polaren Ned sticker ut lite extra. Just Ned drar hem många skratt som "killen i stolen".

Personligen hade jag velat ha ännu mer av faster May i storyn. Saknar fortfarande tidningsredaktör Jameson från Sam Raimi-trilogin. Annars finns det inte mycket att klaga på. Actionsekvenser på flygplan och färja är ursnygga. Det är spännande och man bryr sig om den sympatiske superhjälten från Queens. Humor och hjärta i fin balans, som Marvel är så säkra på. Det innebär en stark fyra.

Johan Karlsson

Kommentarer