Apornas planet: Striden

  • Svensk titel: Apornas planet: Striden
  • Originaltitel: War for the Planet of the Apes
  • Speltid (min): 140
  • Release (Bio): 2017-07-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-11-27
  • IMDb: Apornas planet: Striden

Recension - Bio

Man bryr sig verkligen om bananälskarna. De känns verkliga. Det är den rebootade filmseriens stora behållning. Caesar (Andy Serkis) är sympatisk som få. En moralisk apledare som helst vill sluta fred med de militäriska människorna. (Det brukar ju funka sådär.) I den här rullen kämpar han och apgänget mot Woody Harrelsons brutale general. Och oddsen är minst sagt tuffa.

Visuellt är det här finemang och kalasbra med mäktiga strider i snölandskap och toksnygga, trovärdiga apor och orangutanger. Manuset är ofta smart, sorgligt och överraskande. Med undantag för några vakter som har lite väl dålig koll i soldaternas bas, men jag kan leva med dessa i övrigt hoppfulla scener.

Vad mer? Jag gillar den knasige comic relief-apan i jacka. Behövs för att lätta upp den mörka stämningen. Gillar att den rebelliske apan Kobas hämndbegär spökar för Caesar. Uppskattar även att klassiska "Apornas planet"-karaktärer som Nova och Cornelius smidigt vävs in i handlingen. 

Men jäklar vilken mesig översättning: "Apornas planet: Striden". Verkligen? Det här är ju ett hemskt KRIG med inslag av tortyr och koncentrationslägervibbar. Ingen liten, futtig strid.

"War for the Planet of the Apes" är nära på en perfekt trilogiavslutare av skicklige Matt Reeves (som härnäst ska regissera "The Batman"). Frågan är om det behövs fler uppföljare? Hoppas filmbolaget Fox tar det med ro. Möjligtvis vore det läge för den klassiska storyn med astronauterna, i en ny, fräsch tappning.

Johan Karlsson

Kommentarer