Dolda tillgångar

  • Svensk titel: Dolda tillgångar
  • Originaltitel: Hidden Figures
  • Speltid (min): 126
  • Release (Bio): 2017-02-24
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-06-26
  • Tagline: Meet the women you don't know, behind the mission you do.
  • IMDb: Dolda tillgångar

Recension - Blu-ray/DVD

Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson. Det är namnen på tre afroamerikanska kvinnor med briljanta hjärnor som arbetade för NASA under rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen på 60-talet. Matematiska genier, vars formler såg till att få upp John Glenn i omloppsbana kring jorden. Det var precis innan IBM fick sin stordator att fungera ordentligt på plats hos NASA, och alla uträkningar gjordes manuellt.

Trots deras enorma insatser var det fortfarande enskilda toaletter (och kaffetermosar!) för färgade som gällde, en liten del av den segregation som präglade USA vid den här tiden. Men dessa tre damer hjälpte sannerligen till att riva ner både ras- och könsbarriärer på NASA, och i förlängningen även i samhället.

”Dolda tillgångar” är historien om hur dessa tre starka kvinnor kämpade hårt, både för att få upp de första amerikanerna i rymden men också för sin, och alla andra afroamerikanska kvinnors rättigheter. Det är ett mycket välspelat och intressant drama, och högaktuellt än idag då vi fortfarande inte nått en total jämställdhet i arbetslivet eller i samhället.

I huvudrollerna ser vi Taraji P. Henson (”Hustle & Flow”, ”Benjamin Button”) som Katherine, Octavia Spencer (”Bad Santa”-filmerna, ”The Help”) som Dorothy och Janelle Monáe (”Moonlight”, ”Rio 2”) som Mary. Dessutom ser vi gamle goe Kevin Costner i rollen som Katherines chef, samt Jim Parsons (”The Big Bang Theory”) och Kirsten Dunst i mindre roller.

Jag måste rekommendera den här filmen! Delarna om rymdkapplöpningen är spännande och väldigt intressanta (även om man redan vet hur det slutar) och delarna om segregeringen och särbehandlingen är både intressanta, skrämmande och viktiga. Samtidigt känns det inte som att man som tittare blir uppläxad, utan allt har ett bra flyt och inget känns påtvingat.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer