Election

  • Svensk titel: Election
  • Originaltitel: Election
  • Speltid (min): 99
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-12-06
  • Tagline: Reading. Writing. Revenge.

Recension - Blu-ray/DVD

Här har vi en liten pärla som lätt kan försvinna i videohyllan. Många förväntar sig nog en typisk ungdomskomedi åt det lite töntiga hållet, men ”Election” är betydligt mer än så. Det är en underbar, satirisk komedi och blandar både tonåriga och vuxna karaktärer i en intressant och flerspårig historia som kretsar kring skolans årliga val av ordförande. Den mycket begåvade Reese Witherspoon fullkomligt lyser i rollen som den överambitiösa Tracy Flick som inte kan hitta nog med uppgifter att ta sig an. När det gäller skolvalet verkar hon vara den enda kandidaten, något som retar läraren Jim McAllister (Matthew Broderick). Han står inte ut med Tracy. Eftersom Jim kommer att få spendera mycket tid med valets segrare försöker han få någon annan att ställa upp och lyckas till slut få den populäre sportkillen Paul (Chris Klein) med på noterna. Innan det är dags att välja dyker även en tredje kandidat upp – Paul’s lesbiska lillasyster Tammy (Jessica Campbell) som vill ge igen för att Paul ”stulit” hennes flickvän. Kampen kan börja…

Det här kunde lätt blivit en ganska lättförglömlig och misslyckad film. Men allt klaffar och ”Election” som slutprodukt är en film som åtminstone jag måste ha i videohyllan för att kunna se om flera gånger. Alexander Payne’s regi är så otroligt levande och smart att man inte kan låta bli att ryckas med. Vem ler INTE när bilden fryses samtidigt som Tracy gör ett mindre tilltalande ansiktsuttryck för att berättarrösten ska få utföra sin uppgift utan störningar…?

Just berättarrösten, eller rättare sagt rösterna, har en stor del i historien. Till en början kunde detta kännas något ovant vilket säkert berodde på att jag förväntat mig en ordinär high school-komedi, men det flyter på och rösten blir en viktig del av helheten.

Som jag nämnde tidigare är Reese Witherspoon lysande i rollen som Tracy. Det är svårt att tänka sig någon annan i rollen. Det samma gäller Matthew Broderick som äntligen fått sig en bra roll och fixar det bra.

En annan sak som gör filmen så otroligt bra är de intressanta rollfigurerna. Det finns ingen som är genomond, utan alla är mänskliga och åtminstone en del av var persons hjärta är gott. Även detta bidrar till att filmen blivit så pass lyckad som den är. För ”Election” är verkligen en lyckad film.

Jörgen Hansson

Kommentarer