Escape Room

  • Svensk titel: Escape Room
  • Originaltitel: Escape Room
  • Speltid (min): 83
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-09-18
  • IMDb: Escape Room

Recension - Blu-ray/DVD

Det har ju blivit väldigt populärt med så kallade ”Escape Rooms” de sista åren. Oftast går det ut på att man blir inlåst i ett rum och där inne tvingas leta efter ledtrådar för att kunna komma ut. Inte sällan ska dessa rum vara lite läskiga också, för att höja stämningen.

Att det så småningom skulle göras skräckfilmer med dessa escape rooms som tema var det nog ingen som tvivlade på. Under 2017 gjordes det minst två filmer med detta tema, båda med titeln ”Escape Room”.

Den jag har sett är den som skyltar med ”stora” namn som Skeet Ulrich och Sean Young på omslaget, trots att den sistnämnda bara är med i två scener. I korthet går den ut på att Brice (Ulrich) driver ett Escape Room och gör allt för att locka fler kunder. I en antikvitetsaffär hittar han en läskig låda som han tycker skulle passa i rummet, men butiksägaren (Young) påstår att lådan innehåller en riktig demon och vägrar sälja den. När hon måste ta ett samtal tar Brice den i alla fall och lämnar en sedelbunt efter sig.

Vi får sedan följa fyra ”ungdomar” som har bokat ett besök i Brices Escape Room. Allt börjar som planerat, och de letar efter ledtrådar samtidigt som de slänger ur sig ansträngda referenser till andra skräckfilmer. Men efter ett tag går något fel. Väldigt fel…

”Escape Room” har ju en väldigt bra idé i grunden, och stundtals är framförandet också bra. Men taskig dialog, trista skådisar och alldeles för många klyschor gör att det tyvärr aldrig blir riktigt spännande. Synd, för den är nära flera gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer