Annabelle

  • Svensk titel: Annabelle
  • Originaltitel: Annabelle
  • Speltid (min): 99
  • Release (Bio): 2014-10-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-02-16
  • Tagline: Before the Conjuring, there was Annabelle.
  • IMDb: Annabelle

Recension - Blu-ray/DVD

John har köpt en gåva till sin havande hustru Mia, en exklusiv porslinsdocka i begränsad upplaga som hon länge önskat sig. Allt är frid och fröjd, ända tills Mia en natt vaknar av ett skrik från grannhuset. John går dit för att se vad som hänt, men då attackeras även Mia brutalt av samma inkräktare som av någon anledning verkar intresserade av dockan…

Efter denna traumatiska händelse vill inte Mia bo kvar i huset längre, utan de flyttar till en lägenhet. Men de fridfulla dagarna är över. Nu verkar dock hotet komma inifrån deras hem, från dockan själv…

Jag har inte sett ”Conjuring”-filmerna, men har någorlunda koll på vad de handlar om. ”Annabelle” är en spin-off från dessa filmer, och står förutom en liten prolog helt på egna ben. Jag var rädd för att det skulle vara en skräckfilm av modernare snitt där det öses på med effekter och jump-scares från början till slut, men till min stora överraskning var det en betydligt mer gammaldags film som spelades upp.

Både jag och min fru tyckte att den obehagliga stämning som sakta men säkert byggdes upp påminde om gamla 70-talsrysare, som t ex ”Rosemary’s Baby”. Och visst är det så att ”Annabelle” har inspirerats av dessa klassiker. John och Mia har fått sina namn från just ”Rosemary’s Baby” (John Cassavetes och Mia Farrow spelade huvudrollerna) och stämningen i filmen känns också bekant.

”Annabelle” är en stabil rysare som definitivt är värd en titt i mina ögon.

(Den utgåva av "Annabelle" som recenserats släpptes 11 december 2017 och innehåller även uppföljaren "Annabelle: Creation")

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer