Bay of Blood

  • Svensk titel: Bay of Blood
  • Originaltitel: Reazione a catena
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-25

Recension - Blu-ray/DVD

När den åldrade ägarinnan av den vackra bukten hittas död efter vad som antas vara självmord spritter det i fingrarna på diverse löst folk som alla vill åt området för egna kommersiella syften. Men allt står inte rätt till och snart börjar de olika spekulanterna droppa av en efter en, den ena mötandes ett blodigare öde än den andra...

Det finns egentligen inte mycket att säga om handlingen i Mario Bavas klassiska ”Bay of Blood”, den är väldigt rakt på sak. Vad som är anmärkningsvärt är utförandet. Först och främst är det en otroligt snyggt fotad film, musiken är superb och specialeffekterna signerade legendaren Carlo Rambaldi står sig mycket bra än idag. Filmen är gjord med en mycket låg budget men Bava har verkligen lyckats utnyttja de begränsade resurserna till max och resultatet är en äkta klassiker, en film som många kallar för den första slashern och som banade väg för en helt ny genre.

Skådespeleriet i filmen ligger på väldigt varierande nivåer, men det spelar ingen större roll då det liksom i de flesta slashers går ut på att se dem slaktas på diverse raffinerade vis, och där behöver ingen bli besviken.

”Bay of Blood” är en riktigt bra film, spännande och effektiv men tyvärr har den ett råtöntigt slut som drar ner helhetsintrycket, åtminstone för mig. Men en stark trea blir det definitivt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer