Blodsoffer

  • Svensk titel: Blodsoffer
  • Originaltitel: Hemoglobin

Recension - Blu-ray/DVD

Vissa skräckfilmer vrids om mot mitten av filmen till att vara trist/värdelös från att ha varit spännande/trovärdig/underhållande etc. Den här gör en omvänd vridning. Det börjar som en hygglig Edgar Allan Poe-historia (med anmärkningsbart fina landskap) där en blödarsjuk man, John anländer till en ö för att leta efter sina släktingar, som han aldrig mött. Han träffar deras gamla hushållerska som påstår att de är döda, men något säger John att de fortfarande lever.

Så långt är historien stämningsfull och spännande. Men snart visar det sig att släktingarna är muterade hermafroditer som lever i underjorden, äter lik och ser ut som en blandning av Gremlins och Leprechaun. De är sura för att öns lik inte längre begravs utan flyttas till annan ort och börjar nu klubba ner öns levande befolkning för att få käk.

Det blir blodigt och våldsamt. Och obehagligt och otäckt. Men inte på ett bra sätt, som det ska vara i skräckfilmer. Här känns morden bara frånstötande och grymma. Filmen är rakt igenom hänsynslös och har ingen respekt för sina rollfigurer, och heller ingen logik eller realism. Det som först verkade vara en bra rysare förvandlas så småningom till den usla B-film den egentligen är.

Som ett pärla i svinhögen finns Rutger Hauer med i en meningslös biroll som öns läkare. Han är förvisso bra, men någon borde lära honom skilja på bra roller och dåliga manus. Ingen film att rekommendera, om man inte drömt om att se en uppföljare till David Cronenbergs "The Brood" från 1979.

Andreas Samuelsson

Kommentarer