Justice League: The New Frontier - Commemorative Edition

  • Svensk titel: Justice League: The New Frontier - Commemorative Edition
  • Originaltitel: Justice League: The New Frontier - Commemorative Edition
  • Speltid (min): 71
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-03-12
  • Tagline: We stand, today, on the edge of a new frontier...
  • IMDb: Justice League: The New Frontier - Commemorative Edition

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1953. Stridspiloten Hal Jordan befinner sig i luften när han över radion får höra att vapenvila utlysts mellan USA och Korea. Tillsammans med sin rotetvåa Kyle ”Ace” Morgan blir de ändå attackerade av koreanska stridsplan och skjuts ner. Väl nere på marken tvingas Hal skjuta en av de koreanska piloterna för att rädda sitt eget liv, men hamnar efter detta i en svår depression.

I Gotham City råkar en forskare i ett försök att skicka ett meddelande till Mars istället teleportera en marsian till sitt lab. Forskaren dör av chock, men marsianen J’onn J’onzz överlever och tvingas nu gömma sig på jorden.

Samtidigt har jordens superhjältar, med Superman, Batman och Wonder Woman i spetsen, förskjutits av den amerikanska befolkningen. I sann McCarthy-anda är allt som är annorlunda farligt, och högst sannolikt kommunistiskt.

Men när jorden hotas av en okänd kraft vars mål är att utrota mänskligheten finns det inga andra alternativ. Superman, Batman och Wonder Woman måste ta strid mot detta hot, och till sin hjälp får de Barry Allen – The Flash – och Hal Jordan, som nyligen fått en mystisk ring i sin ägo…

”Justice League: The New Frontier” från 2008 är baserad på Darwyn Cookes prisbelönta serie “The New Frontier”, som fungerar som en brygga mellan The Golden och The Silver Ages av DC:s serier. Tecknarstilen är klassisk, och den påminner till viss del om Fleischers klassiska Superman-kortfilmer från 40-talet.

Filmen är fristående från de övriga animerade DC-filmerna, och har inte samma röstskådespelare. Men oj, vilken schysst cast det är ändå! Eller vad sägs om David ”Angel” Boreanaz som Hal Jordan, Kyle MacLachlan som Superman, Miguel Ferrer som J’onn J’onzz, The Martian Manhunter och Neil Patrick Harris som The Flash? Eller min personliga favorit, Lucy Lawless som Wonder Woman? När det var tal om att filmatisera Wonder Woman i slutet av 90-talet var hon mitt förstahandsval för huvudrollen, hon hade absolut både karisman och utseendet för sig att göra en perfekt Diana Prince. Nåväl, Hollywood hade inte stake nog att göra en film om en kvinnlig superhjälte då och det är inte förrän nästan 20 år senare som vi äntligen fått se denna fantastiska amazon på duken, personifierad av Gal Gadot.

”Justice League: The New Frontier” är en stark historia, välberättad och snyggt presenterad på lite drygt 70 minuter. Värt? Så värt!

Nu lutar det åt ett inköp av seriealbumet också…

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer