Burning, the

  • Svensk titel: Burning, the
  • Originaltitel: Burning, the

Recension - Blu-ray/DVD

Strax efter att "Fredagen den 13:e" blivit en jättesuccé kom denna skräckfilm, även den en lägerslasher. I inledningen av "The Burning" får vi veta att en vaktmästare, Cropsy, var hatad av i stort sett alla som befann sig på hans sommarläger. Några ungdomar bestämde sig för att skämta med honom, men det gick väldigt snett och Cropsy blev mycket svårt brännskadad. Vi hoppar framåt i tiden och Cropsy släpps från sjukhuset. Hämnden är fastetsad i hans sinne och han hittar snart en samling ungdomar på sommarläger som får känna på hur det är att vara offer.

Precis som i "Fredagen den 13:e" är det Tom Savini som här står för blodet och de slafsiga effekterna. Den mannen kan sin sak. "The Burning" innehåller en ökänd scen med en flotte, en häcksax och mängder av trasiga kroppsdelar. Mördaren är inte särskilt nådig mot sina offer och det utlovas riktigt elaka dödsscener.

Det mesta stämmer - vi har en grupp ungdomar som inte går oss på nerverna, en fungerande stämning, tempot är lagom, blodet finns och spänningen likaså. "The Burning" är ett ganska bra exempel på hur en slasher gärna får lov att vara. Ett plus också för att den inte är uppbyggd exakt som de flesta andra slashers där alla dör förutom den oskuldsfulla tjejen.

Vi ser Jason Alexander ("Seinfeld") och Holly Hunter ("Pianot") i varsina tidiga roller, men den senare av de två har bara ett par repliker så håll ögonen öppna.

Jörgen Hansson

Kommentarer